Anti-Mexicanencampagne van Donald Trump leidt tot dispuut bij Fox News

14/07/15 om 04:15 - Bijgewerkt om 04:48

Terwijl de grote baas van Fox News, Roger Ailes, presidentskandidaat Donald Trump volop steunt in zijn uitspraken tegen illegale Mexicanen, geeft de eigenaar van de nieuwszender, Rupert Murdoch, tegengas. "Trump wrong", tweet hij.

Anti-Mexicanencampagne van Donald Trump leidt tot dispuut bij Fox News

Megyn Kelly van Fox News © REUTERS

Fox News, de rechtse Amerikaanse nieuwszender, staat tot dusver heel positief tegenover de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en diens standpunten tegen Mexicaanse illegalen ("Ze brengen misdaad. Ze brengen drugs. Het zijn verkrachters. En sommigen, veronderstel ik, zijn goede mensen").

Trump en Roger Ailes, de baas van Fox News, zijn vrienden.

Roger Ailes, CEO van Fox News

Roger Ailes, CEO van Fox News © REUTERS

Wat op zich niet zoveel betekent, want vastgoedmagnaat Trump heeft kennissen en vrienden doorheen het politieke spectrum. Van Ailes is bekend dat hij radicale standpunten heeft over migratie. Zo heeft hij in een geautoriseerde biografie verklaard: "Als ik president zou zijn, zou ik Navy Seals aan de grens ontplooien met de opdracht drugdealers die het land binnenkomen dood te schieten".

Volgens de nieuwssite Politico hadden de twee op 24 juni een lunchafspraak in New York - dat is 8 dagen na de openingstoespraak van Trumps presidentscampagne. Sindsdien is Trump 10 keer bij Fox geïnterviewd. Maar ook dat zegt niet zoveel: Trump is bij alle zenders, ook bijvoorbeeld bij CNN, eindeloos aan het woord geweest.

Dood van Kathlyn Steinle

Sinds vorige week doet Fox echter meer dan Trump aandacht schenken. Sinds Kathlyn Steinle in San Francisco werd doodgeschoten, klaarblijkelijk door een Mexicaanse illegaal die al vijf keer het land was uitgezet, voeren twee toppresentatoren van de zender, Bill O'Reilly en Megyn Kelly, zo ongeveer campagne voor hem. Of beter: geen campagne voor Trump, maar tegen illegalen.

Kathlyn Steinle

Kathlyn Steinle © © Family handout

Kelly, soms het gematigd gezicht van de zender, roept president Obama ter verantwoording omdat die wel officieel commentaar geeft als Michael Brown in Ferguson wordt doodgeschoten, maar niet als de 32-jarige Steinle wordt gedood. Er is, zei ze in de uitzending, blijkbaar een soort misdaad die de president politiek goed uitkomt, en een ander soort misdaad die hem niet bevalt.

O'Reilly zei dat hij de politici in het land zou achternazitten tot ze in actie zouden schieten tegen illegaliteit. Hij stuurde een vertegenwoordiger naar de gemeenteraad van San Francisco om er het 'laks' beleid inzake illegalen aan de kaak te stellen.

'Trump verkeerd'

Ailes heeft, onder meer omdat de zender een melkkoe is, autonomie verkregen in het beleid van Fox News, maar grote baas en financier Rupert Murdoch laat via Twitter blijken dat hij niet op dezelfde lijn zit als zijn zender. "Mexicaanse immigranten, zoals alle migranten, hebben een veel lagere misdaadgraad dan de inheemse bevolking. Bvb. El Paso heeft de laagste misdaadgraad. Trump verkeerd". In El Paso woont een hoog percentage Mexicaanse migranten en illegalen.

En nog: "De FBI stelt dat 267.000 illegalen in de gevangenis zitten. Wie zijn de andere 2 miljoen gevangenen? Lijkt gewoon de bevolkingsverdeling".

Rupert Murdoch, mediagigant

Rupert Murdoch, mediagigant © REUTERS

Murdoch, zelf een Australische migrant staat al langer milder tegenover migratie dan zijn eigen zender. Maar nu vindt het de moeite om zijn gedachten te verspreiden.

"Houd de komende dagen de berichtgeving over Donald Trump op Fox News in de gaten", maant mediaverslaggever Erik Wemple van The Washington Post in een blog. Voorlopig valt er geen koerswijziging te bespeuren.

Onze partners