Anti-corruptiekandidaat Lawrence Lessig stapt uit VS-presidentsrace

02/11/15 om 23:53 - Bijgewerkt om 23:51

De Democratische presidentskandidaat Lawrence Lessig, die als enige punt had om de financiering van de politiek te veranderen, stapt uit de race. De Democratische regels zijn zo bijgesteld dat hij niet aan de debatten kan deelnemen.

Anti-corruptiekandidaat Lawrence Lessig stapt uit VS-presidentsrace

Lawrence Lessig © REUTERS

De meeste Amerikanen, behalve "zij die uithoeken van het internet bezoeken", dixit Lessig zelf, wisten niet dat hij bestond, laat staan dat hij kandidaat was.

Lawrence Lessig, een professor aan Harvard, had in de zomer gezegd dat hij aan de presidentsverkiezing zou deelnemen als hij voor 1 miljoen dollar aan kleine donaties kon vergaren. Wat gebeurde.

Hij had slechts één programmapunt: de hervorming van de politieke financiering, onder meer de afschaffing van de wetgeving die SuperPAC's (PAC staat voor politiek actiecomité) in staat stelt om onbeperkte donaties te gebruiken voor onbepaalde doeleinden. Hij wou met zijn verkiezing een einde te stellen aan "de corruptie van het huidige systeem", waarbij de grote geldschieters buiten proportie veel macht naar zich toehalen. Eens dat programma geklaard, zou hij ontslag nemen en zou de vicepresident het heft overnemen. Hij wou van zijn kandidatuur een referendum maken over het politiek systeem.

Teletijdmachine

Het is niet dat ik de andere programmapunten minder belangrijk vindt, aldus Lessig, maar ze worden nooit gerealiseerd zonder een hervorming van het systeem.

Aan het eerste debat van Democraten mocht Lessig niet deelnemen omdat hij niet aan de voorwaarden voldeed. Voor het tweede debat leek hij wel kans te maken. Hij moest in minstens drie peilingen op 1 procent van de Democratische kiesintenties uitkomen, en naar zijn zeggen had hij twee dergelijke peilingen binnen.

Maar toen heeft, volgens hem, de Democratische partij haar regels veranderd. Hij moest, zeggen de nieuwe regels, zes weken voor het debat in drie peilingen 1 procent gehaald hebben. "Wat onmogelijk is zonder teletijdsmachine".

Lessig schort nu zijn campagne op.

Er was nog een obstakel voor Lessig. Ook Bernie Sanders voert campagne voor verandering van de wetgeving inzake SuperPAC's, en maakt geen gebruik van het systeem. Met Sanders als zwaarder wegende stem in de affaire kwam Lessig nauwelijks aan het woord.

Onze partners