Anthony Weiner graaft verder aan zijn eigen graf (VIDEO)

08/08/13 om 05:01 - Bijgewerkt om 05:01

Anthony Weiner, de New-Yorkse kandidaat-burgemeester die graag naaktfoto's van zichzelf rondstuurt op Twitter, schold een 69-jarige rivaal uit voor opa. Hij deed dat voor een publiek van gepensioneerden.

Het incident deed zich voor op een debat dat georganiseerd werd door de AARP (American Association of Retired Persons, zeg maar de Amerikaanse gepensioneerdenbond). Voor aanvang kwam het tot een woordenwisseling tussen Weiner en de Republikein George McDonald. Die werd vastgelegd door een plaatselijke televisiestation in New York.

Nadat Weiner McDonalds borst aanraakte - volgens hemzelf bij wijze van begroeting, volgens McDonald in een agressief gebaar - beet McDonald hem toe dat hij zijn poten moest thuishouden. Weiner repliceerde dat McDonald een 'woedeprobleem' had. "Niet waar", zei die laatste. "Toch wel, opa", zei Weiner, zelf 48 jaar oud.

Het was het soort gedachtewisseling die je in de notoir niet op haar mond gevallen stad New York op iedere straathoek kan horen, maar voor iemand die graag burgemeester wil worden, is het uiteraard niet wijs om 'opa' als scheldwoord te gebruiken bij de gepensioneerdenbond. De video ging meteen viraal.

Het was niet de enige keer de voorbije dagen dat Weiner in de kijker liep met een openbare ruzie. De kandidaat-burgemeester nam in 2011 ontslag uit het Amerikaanse parlement toen bekend werd dat hij naaktfoto's van zichzelf had gestuurd naar een aantal vrouwen die hij kende van Tiwtter. Een paar weken terug doken er nieuwe suggestieve Twitterfoto's van hem op. Weiner bekende dat die dateerden van na zijn parlementaire ontslag, maar maakte duidelijk dat hij zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap van Amerika's grootste stad niet zou staken.

Daar waren heel wat mensen niet blij mee. Onder hen Jane Borock, een 35-jarige dame waarmee Weiner het op straat aan de stok kreeg in het district Brooklyn. Ook die confrontatie werd op video vastgelegd.

Borock, die zichzelf voorstelde als een ex-Weinerkiezer, liet de kandidaat in niet mis te verstane bewoordingen verstaan dat ze niet blij was met zijn Twitter-escpades. Ze gebruikte daarbij meermaals het gevleugelde Engels woord dat begint met F en rijmt op 'duck'. "Jij bent walgelijk", beet ze hem nog toe.

Weiner maande haar daarop aan om het rustig aan te doen met de schuttingtaal, omdat er kleine kinderen in de buurt waren. Toen ging Borock helemaal over de rooie. "Kleine kinderen?", schreeuwde ze: "Jij hebt het recht niet om over kleine kinderen te praten." Vervolgens duwde ze hem de camera van haar smartphone in het gezicht. "Sociale media? Wil je wat Twitter-actie?"

Ook daar houdt de ellende echter niet op voor Weiner. Vorige week moest zijn campagneleidster Barbara Morgan zich nog publiekelijk excuseren omdat ze in de pers een voormalige stagiaire van Weiner door het slijk gehaald had. Na het uitbreken van het nieuwste Twitterschandaal had die stagiaire, Olivia Tuzzi, in de krant Daily News een boekje opengedaan over de gang van zaken binnen Weiners campagneteam.

De meeste onbetaalde stagiairs gingen daar sowieso alleen werken om in contact te komen met Hillary Clinton, zei Tuzzi. Weiners vrouw, Huma Abedin, is namelijk de rechterhand van de voormalige First Lady en minister van Buitenlandse Zaken. Vermoed wordt dat Hillary Clinton in 2016 kandidate zal zijn voor het Witte Huis en dus campagnemedewerkers zal nodig hebben.

Dat schoot bij Morgan allemaal behoorlijk in het verkeerde keelgat. "Fucking slettebak", zei ze in een gesprek met de website Talking Points Memo, waarvan ze foutief dacht dat het 'off the record' was. "Mooie fucking gamourfoto op de Daily News. Nu maar eens kijken of je ooit nog een baan vindt in deze stad."

Tuzzi was een 'bitch' die hongerde naar roem, sneerde Morgan. "Trouwens, ik heb haar proberen te ontslaan, maar ze smeekte om te mogen terugkomen en ik heb haar een tweede kans gegeven."

Toen Talking Points Memo die uitbarsting letterlijk publiceerde, kon Morgan niet anders dan haar excuses aanbieden. "Natuurlijk aanvaard ik die", reageerde Olivia Tuzzi fijntjes op Twitter.

Onze partners