Anonymous lanceert ludieke campagne: 'Lach IS uit, het zijn tenslotte idioten'

11/12/15 om 16:13 - Bijgewerkt om 16:23

Het internet kan binnenkort volstromen met foto's van IS-strijders in jurken, als rubberen eenden, of poserend met geiten. Dit alles door een ludieke actie van verschillende hackersgroepen die de angst voor IS willen omzetten naar humor.

Anonymous lanceert ludieke campagne: 'Lach IS uit, het zijn tenslotte idioten'

'Wie staat er beter mee, IS of een kebab?' © Twitter

De ludieke beelden maken deel uit van een online campagne, gelanceerd door verschillende hackergroepen, waaronder Anonymous, en die officieel op 11 december begint. De groepen moedigen iedereen aan om IS uit te lachen met de hashtag #Daesh of #Daeshbags (verwijzend naar 'douchebags', sukkels').

'Het is hen min of meer uitlachen, maar er zullen ook een paar verrassingen komen', legt WauchulaGhost, een anti-terroristenhacker, uit. 'Ze haten het omdat het ze kleineert. Ze hebben enkel sociale media, wanneer je die angst wegneemt en er iets grappigs van maakt, kunnen ze dat niet uitstaan.' Een aankondiging voor de actie leest volgens CNBC dat alle deelnemers aan IS zullen tonen dat 'we niet bang zijn' en dat we 'hen zullen uitlachen, het zijn tenslotte idioten'.

Voetnoot: de tweet bevat een taalfout, het is omelette 'au' fromage in plaats van 'du' fromage.

'Daesh'

De verschillende hackersgroepen plannen om gephotoshopte beelden, grappen en verklaringen die IS veroordelen, te publiceren op sociale media: op Twitter, maar ook op Facebook en Instagram.

Daarnaast willen ze ook de naam Daesh promoten. IS heeft er namelijk mee gedreigd om de tong uit te snijden van iedereen die deze benaming gebruikt. Zelf verkiezen de terroristen 'IS'.

Lachen met IS: een overzicht

Ook in het (niet zo verre) verleden kon er al goed gelachen worden met de terreurgroep. In februari dreigden IS-strijders ermee naar Rome te komen. De Italianen reageerden daarop met ludieke tweets die de strijders handig stijl- en reisadvies gaf.

Wat later verscheen er een parodiërend IS-twitteraccount dat bij verschillende foto's bijpassende songteksten plaatste. Het motto was: 'Wij strooien met liedjes, niet met bommen'.

Nog niet zo lang geleden stroomde het internet vol met gele badeendjes, nadat een forumgebruiker had opgeroepen om IS-strijders op foto's te vervangen door rubberen badeendjes.

Niet de eerste keer voor Anonymous

Ook Anonymous heeft al ervaring met IS treiteren. Nadat ze eerst hun communicatie verstoorden met een oorwurm van Rick Astley heeft het ook al een site gehackt die Islamitische Staat steunt. daar hebben ze vervolgens een advertentie voor Prozac en Viagra geplaatst. (NSK)

Onze partners