Anne Frank Center verhuist naar Ground Zero

28/03/11 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

Het Amerikaanse Anne Frank Center verhuist binnenkort naar de omgeving van Ground Zero in Manhattan. De locatie waar twee vliegtuigen zich in het World Trade Center boorden, wordt stilaan een verzamelplaats van religieuze organisaties.

Anne Frank Center verhuist naar Ground Zero

Het Anne Frank Center USA is een zusterorganisatie van de Nederlandse Anne Frank Stichting die de nagedachtenis eert van het beroemdste slachtoffer van de Holocaust. De Amerikaanse organisatie gaat op twee straten van Ground Zero een glazen gebouw van meer dan 20 verdiepingen bouwen.

De organisatie was vooral op zoek naar ruimte om een replica te maken van dat deel van het Achterhuis met geheime ingang waar de familie Frank zich tijdens WOII schuilhield en waar Anne Frank haar beroemde dagboek schreef. De Amerikaanse organisatie staat op het punt een langdurige huurovereenkomst te tekenen en hoopt dat de deal binnen enkele weken rond is.

Moskee Bezoekers zullen vanuit het gebouw zicht hebben op de grote moskee, die lange tijd onderwerp van controverse was. In de nabije omgeving van Ground Zero, waar de zwaarste terroristische aanslag tegen de Verenigde Staten plaatsvond zijn er intussen 20 gebedshuizen en 13 musea.

Directieleden van het Anne Frank Center USA hebben geen enkel bezwaar tegen de nabijheid van de moskee. "Dat speelt totaal niet mee in onze keuze voor deze locatie," zegt woordvoerder Sam Fredman in The New York Post. "Wij willen gewoon meer ruimte om onze collectie te kunnen tonen aan onze bezoekers."

(EE)

Onze partners