Annan wil geen VN-gezant voor Syrië meer zijn: 'Kreeg niet alle steun'

02/08/12 om 17:17 - Bijgewerkt om 17:17

Kofi Annan, de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, trekt zich terug uit zijn functie.

Annan wil geen VN-gezant voor Syrië meer zijn: 'Kreeg niet alle steun'

© Reuters

Kofi Annan, de speciale VN-gezant voor Syrië, zal zijn mandaat, dat vervalt op 31 augustus, niet verlengen. Dat meldt Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN. Annan meent niet "alle steun gekregen te hebben die de zaak verdiende. Er is verdeeldheid binnen de internationale gemeenschap. Dat alles heeft mijn plichten ingewikkelder gemaakt", hekelde Annan het gebrek aan unanimiteit binnen de Veiligheidsraad en de internationale gemeenschap.

Hij hekelde voorts de "groeiende militarisering" van het Syrische conflict, die samen met de internationale verdeeldheid zijn rol "grondig veranderd hebben". Daarnaast zei hij dat Syrisch dictator Bashar al-Assad "vroeg of laat" zou moeten vertrekken in het kader van de politieke transitie.

Volgens hem kan zijn opvolger meer kans op slagen hebben om het land naar een politieke transitie te leiden, zonder een militaire optie.

Ban Ki-Moon: 'Diepste dank voor dappere inspanningen'

"Ik kondig dit nieuws aan met veel spijt", zei Ban in een communiqué. "Ik wil mijn diepste uiting van dank overmaken aan meneer Annan. Voor de dappere inspanningen die hij geleverd heeft in zijn functie als speciaal gezant", klonk het nog.

Annan is de bezieler van het VN-vredesplan voor Syrië, dat geteisterd wordt door een burgeroorlog. De rebellen willen dat dictator Bashar Al-Assad aftreedt, maar Assad verdedigt zijn positie met veel geweld. Het plan-Annan heeft tot nu toe weinig tot geen succes gekend.

David Cameron roept VN-Veiligheidsraad op druk te verhogen'

Brits premier David Cameron roept de VN-veiligheidsraad ondertussen op om de druk op Syrië te verhogen. Hij zei aan televisiezender Sky News dat de Verenigde Naties resoluties moeten afkondigen om de druk op Syrië op te voeren. Dat Annan zijn mandaat als bemiddelaar eind augustus niet zal verlengen, toont volgens Cameron aan dat dit nodig is.

Cameron en Poetin willen nauwer samenwerken in Syrië

Cameron en de Russische president Vladimir Poetin hebben in Londen een nauwere samenwerking inzake hun politiek tegenover Syrië aangekondigd. "We willen beiden dat het conflict beëindigd wordt en willen een stabiel Syrië zien", zei Cameron na de ontmoeting in Downing Street.

Beide staatsmannen wilden over bijzonderheden met hun eigen ministers van Buitenlandse Zaken overleggen. Ook de Russische president achtte de gesprekken positief. "We zijn het eens geworden om het werk voort te zetten om een bruikbare oplossing te vinden", zei Poetin na het overleg in Londen, het eerste bilaterale sinds 2005.

Er zijn in elk geval vlakken over het Syrisch probleem waar beide kampen een andere mening zijn toegedaan. Het rechtstreekse contact tussen Russische en Britse toppolitici werd in 2006 bevroren nadat de Russische regeringstegenstander en voormalig KGB-agent Alexander Litvinenko in Londen vermoord werd.

Belangrijke dialoog

'Vandaag hebben we de banden weer aangehaald en het ging erom deze belangrijke dialoog te voeren, ook op vlakken waar we het niet eens zijn,
zodat we elkaars standpunten kunnen begrijpen", zei Cameron.

Poetin prees het gesprek over de situatie in de wereldeconomie. "We hebben erg veel over de wereldwijde economische crisis gesproken. In een dergelijke dramatische tijd zijn ontmoetingen zoals die vandaag van zeer groot nut", zei hij. De bilaterale goederenruil is het afgelopen jaar met 35 tot 40 procent gestegen. "We hebben afgesproken naar verdere ontwikkelingsmogelijkheden te zoeken". (Belga/JC/SD)

Lees meer over:

Onze partners