Angst voor ebola houdt aidspatiënten uit ziekenhuis

02/12/14 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:57

Door de uitbraak van het dodelijke ebolavirus in Sierra Leone mijden aidspatiënten ziekenhuizen en behandelingscentra uit angst de ziekte op te lopen. Dat meldt het Nationale Aidssecretariaat in Sierra Leone.

Angst voor ebola houdt aidspatiënten uit ziekenhuis

Ebola-arts in Sierra Leone © Reuters

'Niet alleen blijven patiënten weg, onze zorgverleners zijn ook bang contact met hen te zoeken', zegt Abubakar Koromo, directeur communicatie van het secretariaat.

Sierra Leone heeft een van de laagste hiv/aids-cijfers van West-Afrika. In de afgelopen vijf jaar wist het land dit stabiel te houden op 1,5 procent op een bevolking van 6 miljoen mensen. Sierra Leone investeerde in bewustwording en de autoriteiten verstrekken ook gratis medicijnen en behandelingen aan mensen met hiv en aids.

De angst bestaat nu dat het aantal hiv-besmettingen zich zal uitbreiden, als de ebolacrisis niet snel beteugeld wordt. Sierra Leone boekte in de afgelopen jaren onder meer goede resultaten met het voorkomen van de overdracht van hiv tussen moeder en kind. Volgens Koroma is tussen januari en nu de dienstverlening aan zwangere vrouwen met hiv met 80 procent afgenomen.

Telefoonlijnen

Idrissa Songo, directeur van het Netwerk voor HIV-positieven in Sierra Leone (Nethips), zegt dat naast angst ook beperktere middelen een rol spelen. Zo zou er momenteel veel donorgeld naar ebola gaan, ten koste van de hulpverlening aan hiv-patiënten. De belangrijkste activiteiten van Nethips, dat zich vooral bezighoudt met bewustwording en training van leden op het gebied van zorg en preventie, liggen volgens Songo momenteel stil. Dat komt door het verbod op openbare bijeenkomsten dat door de regering is ingesteld na de ebola-uitbraak.

Het Nationale Aidssecretariaat en het ministerie van Gezondheid hebben inmiddels telefoonlijnen geopend om contact te krijgen met mensen met hiv en aids. Het is de bedoeling ze te traceren en vervolgens ter plaatse te behandelen. Mensen met hiv krijgen sinds kort ook hun medicijnen voor een periode van drie maanden. Voor de ebola-uitbraak was dat voor een periode van een maand. Songo zegt dat deze maatregelen werken, omdat mensen nu thuis kunnen blijven. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners