Angela Merkel waarschuwt voor militaire conflicten in Europa

03/11/15 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:24

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwt voor militaire conflicten binnen Europa als gevolg van de vluchtelingencrisis. Door de sluiting van grenzen kan het vluchtelingenprobleem volgens haar niet opgelost worden.

Angela Merkel waarschuwt voor militaire conflicten in Europa

Angela Merkel © REUTERS

Op een bijeenkomst van christendemocraten in Darmstadt liet Angela Merkel zich bezorgd uit over de spanningen in de Balkan. 'Ik wil niet dat het daar opnieuw tot militaire conflicten moet komen', zei Merkel.

Volgens haar kan de sluiting van grenzen het vluchtelingenprobleem niet oplossen. Merkel waarschuwde voor de mogelijkheid van een militair conflict in de Balkan, als Duitsland de grens met Oostenrijk zou sluiten. Ze verwees naar de verhoogde spanningen als gevolg van het feit dat Hongarije zijn grenzen met Slovenië, Kroatië en Servië heeft gesloten.

Balkanroute

Op de Balkanroute zijn weer duizenden vluchtelingen op weg naar Oostenrijk en Duitsland. Van maandagavond tot dinsdagochtend kwamen volgens de politie meer dan 4.300 mensen per trein uit Kroatië in Slovenië aan. Sinds de eerste vluchtelingen Slovenië twee en een halve week geleden bereikten, werden 135.000 mensen geteld, meldde het persbureau STA in Ljubljana.

Servië en Kroatië beginnen vluchtelingen over hun grenzen te transporteren om te vermijden dat ze buiten in de kou wachten aan een grensovergang. Ze worden vanuit de Servische gemeente Sid per trein naar Kroatië gebracht. Verwacht wordt dat vier of vijf treinen per dag de rit zullen maken, zei de Servische minister Aleksandar Vulin. De vluchtelingen worden in Slavonski Brod in Kroatië in een transitcentrum voor 5.000 mensen opgevangen en vandaar naar Slovenië gebracht. (Belga/KVDA)

Onze partners