Angela Merkel verdedigt omschakeling naar strenger asielbeleid

13/11/15 om 19:37 - Bijgewerkt om 19:36

Tijdens een persconferentie heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel de keuze van haar regering om het asielbeleid opnieuw strikter te maken, verdedigd. Berlijn zal het Dublin-verdrag opnieuw toepassen.

Angela Merkel verdedigt omschakeling naar strenger asielbeleid

Angela Merkel na afloop van de EU-top © REUTERS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de keuze van haar regering verdedigd om het asielbeleid strenger te maken na het 'openarmenbeleid' dat sinds de zomer gevoerd werd. Asielzoekers kunnen opnieuw teruggestuurd worden naar het Europese land waar ze voor het eerst geregistreerd werden, maar 'deze gevallen zijn veel kleiner in aantal dan het totale aantal mensen dat (in Duitsland) arriveert', nuanceerde Merkel meteen.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde eerder aan dat vluchtelingen en asielzoekers die in Duitsland aankomen nadat ze eerst in een andere EU-lidstaat geregistreerd werden, opnieuw naar dat land teruggestuurd zullen worden. Daarmee past Berlijn de Europese Dublin-verordening weer toe, die Merkel eind augustus opschortte toen ze alle vluchtelingen welkom heette.

Eerlijk

Op een persconferentie zei Merkel dat de verstrenging nodig is om de verdeling van vluchtelingen over Europa eerlijker te maken. 'De landen aan de buitengrenzen van de EU zouden niet meer dan hun deel van de last moeten torsen, maar ook niet minder', zei ze na een bezoek van de Australische eerste minister Malcolm Turnbull. Dat landen in de 'frontlijn' van de migratiestroom de nieuwe aangekomen vluchtelingen registreren, gebeurt 'op dit moment te weinig', aldus de bondskanselier.

Medewerkers van Merkel gaven toe dat ze niet meteen wisten wat de wijziging inhield die Binnenlandse Zaken dinsdag aankondigde. Later klonk het dat het om een technische aanpassing gaat. Hoe dan ook komen maar weinig mensen in aanmerking om teruggestuurd te worden. Merkel: 'Deze gevallen zijn veel kleiner in aantal dan het totale aantal mensen dat arriveert.'

Grenscontroles

Vluchtelingen proberen de grens tussen Slovenië en Oostenrijk over te steken

Vluchtelingen proberen de grens tussen Slovenië en Oostenrijk over te steken © AFP

Berlijn liet voorts weten dat de grenscontroles die in september werden ingevoerd zeker nog tot midden februari worden aangehouden. De Europese Commissie reageerde meteen geen graten in de controles te zien wegens de uitzonderlijke omstandigheden van de migratiecrisis. De controles, die precies bedoeld zijn om nieuwe vluchtelingen te registreren, moeten wel proportioneel blijven, zei een Commissiewoordvoerster.

Het Duitse persagentschap DPA heeft intussen de hand kunnen leggen op een brief die medewerkers van het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) gestuurd hebben aan hun topman Frank-Jürgen Weise. Hij werd in september door Merkel aangesteld om het tempo waaraan beslissingen worden genomen op te voeren en onontvankelijke asielaanvragen sneller op het spoor te komen. De medewerkers van Weise beschuldigen hem ervan de rechten van vluchtelingen met de voeten te treden, rechters aan te stellen die slechts een paar dagen opleiding achter de rug hebben en het speuren naar terroristen te ondermijnen.

Merkel gaf toe dat ze met Turnbull het vluchtelingenprobleem besproken heeft. Donderdag komt de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann naar Berlijn voor overleg. (Belga/AVE)

Onze partners