Angela Merkel geeft toe: 'Aantal asielzoekers in Duitsland drastisch verminderen'

14/12/15 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

De top van de Duitse regeringspartij CDU heeft een compromis bereikt over het vluchtelingenbeleid. Bondkanselier Angela Merkel, die kritiek kreeg vanwege haar voluntaristische aanpak van de vluchtelingencrisis, wil nu streven naar een drastische vermindering van het aantal asielzoekers dat naar Duitsland komt.

Angela Merkel geeft toe: 'Aantal asielzoekers in Duitsland drastisch verminderen'

Angela Merkel © REUTERS

Ze blijft zich evenwel verzetten tegen een bovengrens voor het aantal vluchtelingen dat in Duitsland wordt opgevangen.

Kritiek

Angela Merkel geeft toe: 'Aantal asielzoekers in Duitsland drastisch verminderen'

© Time

Binnen de Duitse christendemocraten was heel wat onvrede ontstaan over het opendeurbeleid - 'Wir schaffen das' - van Angela Merkel, die door het Amerikaanse Time Magazine werd uitgeroepen tot Person of the Year maar in eigen land haar populariteit ziet dalen. Onder meer de jongerenafdeling en de Beierse zusterpartij CSU hadden gepleit voor een bovengrens op het aantal vluchtelingen, iets waar Merkel zich dan weer hevig tegen verzette.

Uiteindelijk werd een compromistekst uitgewerkt door het partijbestuur. 'We hebben rekening gehouden met de bezorgdheden van mensen over de toekomst en dat betekent dat we het aantal mensen dat naar hier komt, drastisch verlagen,' zei de bondskanselier aan zender ARD. Verwacht wordt dat dit jaar 340.000 asielzoekers Duitsland zullen zijn binnengekomen.

Van Turkije naar Griekenland

De Duitse regering wil samenwerken met Turkije om mensensmokkelaars strenger aan te pakken, de situatie in de Syrische vluchtelingenkampen in Turkije, Libanon en Jordanië verbeteren en strenger controleren aan de buitengrenzen van de EU.

De Griekse regering heeft intussen Merkel en de Turkse premier Ahmet Davutoglu uitgenodigd om te praten over oplossingen voor de vluchtelingencrisis. Zo een topontmoeting kan er volgens de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias begin februari komen, zo meldt de Griekse krant Kathimerini. Veruit de meeste vluchtelingen raken via Griekenland Europa binnen.

Partijcongres

Het compromis binnen het CDU-bestuur komt er daags voor het partijcongres dat maandag in Karlsruhe plaatsvindt. Het akkoord laat de partijtop nu toe om eendrachtig naar voren te komen op dat congres. (KVDA)

Onze partners