Angela Merkel: ‘Aanslag in Istanboel is moorddadige actie’

Angela Merkel na afloop van de EU-top © REUTERS

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft de aanslag in Istanboel met minstens acht gedode Duitsers als een “moorddadige actie” veroordeeld. “De terroristen zijn vijanden van alle mensen, ze zijn vijanden van de menselijkheid”, zei ze dinsdagavond in Berlijn.

Merkel betreurt de slachtoffers en haar gedachten zijn bij de nabestaanden. Mogelijk zijn er nog meer doden. “We weten nog steeds niet over hoeveel slachtoffers het gaat”. Turkije mag daarbij niet vergeten worden, want dat land is steeds weer het doel van terroristen. “We voelen ons solidair met de mensen in Turkije”, zei de bondskanselier.

President Recep Tayyip Erdogan en premier Ahmet Davutoglu hadden haar telefonisch over de stand van zaken op de hoogte gehouden en haar het medeleven van Turkije betuigd. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde de terreuraanslag in Istanboel scherp. Het gaat om een “verwerpelijke misdaad”, zei Ban volgens een verklaring dinsdag in New York. Hij sprak zijn medeleven uit aan de nabestaanden van de slachtoffers en eist dat de daders ter verantwoording worden geroepen.

Ook de Verenigde Staten veroordeelden de aanslag in alle talen. “Deze afschuwelijke aanslag in het historische hart van Istanboel heeft de Turken en buitenlandse toeristen evenzeer geraakt”, verklaarde Ned Price, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad dinsdag in Washington. De VS staan aan de kant van Turkije als hun sterke bondgenoot, NAVO-partner en gewaardeerde geallieerde in de strijd tegen Islamitische Staat.

De Franse president François Hollande sprak in een mededeling van het Élysée dinsdag in Parijs van “medeleven en solidariteit met Turkije en de landen, die slachtoffers te betreuren hebben”. “Vooral Duitsland is hard getroffen. Deze daad van schandelijk geweld moet onze gemeenschappelijke vastberadenheid versterken om het terrorisme te bestrijden.” Frankrijk had vorig jaar te maken met een reeks terreuraanslagen en pogingen tot aanslagen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content