Anders Breivik studeert politieke wetenschappen aan de universiteit

17/07/15 om 17:31 - Bijgewerkt om 17:28

De universiteit van Oslo heeft bekendgemaakt dat Anders Behring Breivik politieke wetenschappen mag volgen aan de unief, maar het behalen van een diploma is nog heel ver weg voor de rechtse extremist, die in 2011 77 mensen om het leven bracht.

Anders Breivik studeert politieke wetenschappen aan de universiteit

© AFP

In Noorwegen heeft elke gevangene het recht hogere studies te volgen als hij over voldoende onderwijsbagage beschikt. Maar Breivik kan vandaag geen universitair diploma in de politieke wetenschappen halen omdat voor vijf van de negen verplichte vakken les gevolgd moet worden in de universiteit zelf, terwijl hij niet naar de campus kan gaan. In de gevangenis heeft hij ook geen toegang tot het internet. Zijn contacten met de universiteit verlopen via een tussenpersoon. Breivik zal deze vakken pas kunnen afleggen "wanneer zijn gevangenisregime versoepeld wordt of wanneer hij eventueel vrijkomt", preciseerde professor Dag Harald Claes.

Op 22 juli 2011 bracht Breivik, die het naar eigen zeggen tegen het multiculturalisme had gemunt, een bom tot ontploffing bij de zetel van de regering in Oslo, waarna hij op het eiland Utøya het vuur opende op een bijeenkomst van de jongerenafdeling van de Arbeiderspartij. De rechtse terrorist zit een celstraf van 21 jaar uit, die eindeloos verlengd kan worden zolang hij als gevaarlijk beschouwd wordt. (Belga/TE)

Onze partners