Anders Breivik: 'Internering is erger dan de dood'

04/04/12 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:45

Het proces tegen Breivik, die vorige zomer 77 mensen doodde, start op 16 april.

Anders Breivik: 'Internering is erger dan de dood'

© Reuters

Anders Behring Breivik schrijft in een 38 pagina's tellende brief dat hij een internering in een psychiatrische instelling erger zou vinden dan de dood. Het proces tegen Breivik, die vorige zomer 77 mensen doodde, start op 16 april.

"Een politiek activist opsluiten in een psychiatrische instelling is sadistischer en wreder dan hem te doden." Met zijn brief reageert Breivik op het rapport waarin twee psychiaters hem als schizofreen paranoïde omschreven, en dus ontoerekeningsvatbaar.

Volgens Breivik staan er meer dan 200 fouten in dat rapport. Het gaat om spelfouten, maar ook om passages die verzonnen zouden zijn om hem schizofreen te doen lijken. Hij noemt zichzelf in zijn brief ook "extreem pragmatisch".

Als ook de rechtbank in Oslo besluit dat hij ontoerekeningsvatbaar is, wordt Breivik waarschijnlijk levenslang opgesloten in een psychiatrische instelling. Breivik staat nog altijd achter het manifest dat hij op de dag van de aanslagen verspreidde, en zijn advocaten willen zo zijn geestelijke gezondheid aantonen.

Breivik heeft altijd onschuldig gepleit en aangevoerd dat hij uit zelfverdediging handelde, tegen het immigratiebeleid van de Noorse overheid. (Belga/INM)

Onze partners