Amsterdam krijgt allochtonenkliniek

21/09/10 om 13:16 - Bijgewerkt om 13:16

Een zorgverzekeraar wil daarmee het aantal allochtone patiënten dat zich in het buitenland laat behandelen terugdringen.

In Amsterdam opent volgende maand de eerste allochtonenkliniek in Nederland. Ze richt zich tot allochtone patiënten die ontevreden zijn over de Nederlandse gezondheidszorg.

Het ziekenhuis is een initiatief van zorgverzekeraar Agis, die elk jaar meer allochtone (vooral Turkse) patiënten in Turkije medische hulp ziet zoeken. Volgens Agis gingen in 2009 ruim 30.000 Turken in de zomervakantie naar een Turks ziekenhuis.

Volgens getuigenissen van die patiënten op de Nederlandse televisie vinden ze de behandeling in Turkije prettiger omdat ze geen vertrouwen hebben in een Nederlandse dokter of omdat ze graag in hun eigen taal behandeld willen worden.

Agis financiert de nieuwe kliniek omdat de verzekeraar de steeds grotere stroom van patiënten naar Turkije wil afremmen, zo meldt de Nederlandse omroep NOS. De zorg in Turkije is nu nog goedkoper, maar het prijsverschil met Nederland wordt steeds kleiner.

Volgens Sukru Genco, kinderarts in Amsterdam en mede-oprichter van de nieuwe kliniek, worden patiënten in Turkije vaak onnodig behandeld. Ook zouden soms onnodige operaties worden uitgevoerd.

Onze partners