Amputaties zonder verdoving in Noord-Korea

15/07/10 om 14:27 - Bijgewerkt om 14:27

De toestand van de Noord-Koreaanse gezondheidszorg is ronduit schrijnend geworden. Zo worden in ziekenhuizen amputaties en andere grote operaties uitgevoerd zonder verdoving.

Amputaties zonder verdoving in Noord-Korea

© Epa

Dat staat in een nieuw rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI).

Het rapport, opgesteld op basis van interviews met Noord-Koreanen die het land de voorbije jaren verlieten en hulpverleners, heeft het over ziekenhuizen die amper functioneren, waar geen medicijnen beschikbaar zijn en waar epidemieën schering en inslag zijn door ondervoeding.

Volgens getuigen worden injectienaalden niet gesteriliseerd en worden ook de lakens niet regelmatig gewassen.

"Noord-Korea slaagt er niet in om zijn bevolking te voorzien in de meest elementaire basisbehoeften," zegt Catherine Baber van AI in Zuidoost-Azië. "Dat geldt uiteraard het meest voor zij die te arm zijn om voor medische hulp te betalen".

Sigaretten

Hoewel de Noord-Koreaanse regering beweert dat het gezondheidszorgstelsel gratis is voor iedereen, blijkt dat in de praktijk niet het geval. "Dokters worden betaald met sigaretten of alcohol voor gewone consultaties, en met cash geld voor operaties," aldus het rapport.

Volgens de recentste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er geen enkel land dat minder uitgeeft aan gezondheidszorg dan Noord-Korea: minder dan één dollar per persoon per jaar.

Amnesty roept landen op om medische en voedselhulp naar Noord-Korea te sturen.

Lees meer over:

Onze partners