Amnesty: Stuur Roma nu niet terug naar Kosovo

28/09/10 om 09:11 - Bijgewerkt om 09:11

Amnesty International waarschuwt dat EU-landen die mensen terugsturen naar plaatsen waar ze riskeren vervolgd te worden, het internationale recht overtreden.

Amnesty: Stuur Roma nu niet terug naar Kosovo

© EPA

Amnesty International (AI) roept de EU-lidstaten op om de gedwongen terugkeer van Romazigeuners en andere minderheden naar Kosovo stop te zetten.

Het rapport 'No Welcome Anywhere: Stop the Forcible Return of Roma to Kosovo', dat dinsdag werd gepubliceerd, beschrijft in detail hoe de Roma worden teruggestuurd naar Kosovo, vaak in de vroege ochtend en met enkel de kleren die ze dragen.

Onwettig

AI waarschuwt dat EU-landen die mensen terugsturen naar plaatsen waar ze riskeren vervolgd te worden of op een andere manier in gevaar zijn, het internationale recht overtreden.

"De EU moet Roma en andere minderheden internationale bescherming bieden totdat het voor hen veilig is om naar Kosovo terug te keren", zegt Lore Van Welden van AI Vlaanderen.

"De Kosovaarse autoriteiten moeten er op hun beurt voor zorgen dat Roma en andere minderheden op vrijwillige basis kunnen terugkeren en herintegreren in de samenleving."

Gedwongen

Naar schatting de helft van de uitgewezen Roma zouden Kosovo opnieuw verlaten, aldus AI. Sommige Roma keren op vrijwillige basis terug. Maar AI is bezorgd dat velen onder hen vrijwillig terugkeren omdat ze bedreigd worden met gedwongen terugkeer.

De kwestie staat onder verhoogde aandacht nadat Frankrijk sinds juli al minstens 1.200 Romazigeuners heeft uitgewezen.

Lees meer over:

Onze partners