Amnesty International: 'Soedan gebruikt chemische wapens tegen eigen bevolking'

29/09/16 om 10:55 - Bijgewerkt om 10:55

Volgens een nieuw rapport van Amnesty International maakt de Soedanese regering gebruik van chemische wapens tegen zijn eigen bevolking. In totaal zouden 2000 mensen getroffen zijn sinds begin dit jaar, onder wie veel kinderen.

Amnesty International: 'Soedan gebruikt chemische wapens tegen eigen bevolking'

Protest in Darfoer © REUTERS

Sinds januari 2016 zijn er in Darfoer meer dan 2000 mensen gedood door chemische wapens, afkomstig van de Soedanese regering. Daarbij zitten heel wat kinderen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport.

De onderzoekers vonden maar liefst 56 getuigen. Volgens hen gebruikte het regeringsleger minstens dertig keer chemische wapens tegen de eigen bevolking. De slachtoffers van zulke bommen geven bloed over en hebben moeilijkheden om te ademen. Hun ogen, urine en huid veranderen van kleur. Die laatste verhardt en valt uiteindelijk af. Verder spreekt de organisatie van massaverkrachtingen, slachtpartijen en bommen in Jebel Marra, een afgelegen deel van Darfoer.

Blaren en wonden

'De aanvallen zijn te brutaal voor woorden', zegt Tirana Hassan, directeur crisisonderzoek van Amnesty International. 'Tijdens ons onderzoek hebben we verschrikkelijke beelden gezien. Op veel foto's stonden jonge kinderen, bedekt met blaren en open wonden.'

Volgens de Soedanese regering zijn de beschuldigingen op niets gebaseerd, zegt de Soedanese VN-ambassadeur Omer Dahab Fadl Mohamed. 'Het uiteindelijke doel van zo'n wilde beschuldiging, is een proces in de war sturen dat de vrede en stabiliteit in ons land wil uitdiepen en de economische ontwikkeling en sociale cohesie in Soedan wil versterken.'

Conflict onder de radar

Ondertussen vechten de regering en de rebellen al 13 jaar in Darfoer. Sinds 2004, toen er een genocide dreigde te ontstaan, blijft het conflict onder de radar. Toch is er vandaag nauwelijks niets veranderd, zegt Hassan.

Amnesty eist nu dat de internationale gemeenschap de druk op Khartoem verhoogt, zodat humanitaire organisaties hulp kunnen bieden in de afgelegen delen van Darfoer.

'Dat Soedan nu herhaaldelijk chemische wapens gebruikt, kan simpelweg niet en mag niet worden genegeerd. Er is actie nodig', zegt Hassan. 'Het is een nieuw alleen een nieuw dieptepunt in het Soedanese conflict, maar ook in de hoogmoed van de regering tegenover de internationale gemeenschap.' (JVL)

Onze partners