Amnesty International: 'Seksslavinnen IS plegen zelfmoord'

23/12/14 om 07:52 - Bijgewerkt om 07:52

De vrouwen en meisjes van de Iraakse Jezidi-minderheid die door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) tot seksslavinnen werden herleid, plegen massaal zelfmoord of proberen dat. Zo meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Amnesty International: 'Seksslavinnen IS plegen zelfmoord'

Een Jezidi-vluchteling uit Sinjar bidt in een tempel. © Reuters

In een statement van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, aangehaald door persagentschap Agence France-Presse, wordt het probleem van de seksslaven van Islamitische Staat (IS) aangehaald.

'Veel seksslaven zijn kinderen. Het gaat om meisjes van veertien of vijftien jaar, of zelfs jonger', legt Donatella Rovera van Amnesty in het bericht uit.

'Etnische zuivering'

De jihadisten van IS hebben sinds juni 2014 grote delen van Irak en buurland Syrië ingenomen en riepen er het kalifaat uit. De terreurgroep heeft in het noorden van Irak vooral minderheden, zoals de Jezidi, geviseerd. Een actie die door Amnesty International als etnische zuivering bestempeld wordt, met de moord op burgers en slavernij: een lot dat vele gevangenen erger dan de dood achten.

Volgens Amnesty zijn veel daders inderdaad IS-strijders, maar maken ook sympathisanten van de extremistische soennieten zich schuldig aan de feiten.

'Ze was heel mooi'

In het statement haalt de mensenrechtenbeweging getuigenissen boven. De negentienjarige Jilan pleegde zelfmoord uit angst om verkracht te worden, zo vertelde haar broer. Een meisje dat met Jilan gevangengezeten heeft, maar later ontsnapte, bevestigde het verhaal.

'Op een dag kregen we kleren die leken op danskostuums. We werden gevraagd in bad te gaan en die kleren te dragen. Jilan pleegde zelfmoord in de badkamer', aldus het meisje volgens Amnesty. 'Ze sneed haar polsen over en hing zich op. Ze was heel mooi. Ik denk dat ze wist dat een man haar zou meenemen en dat ze daarom zelfmoord pleegde.'

Een andere voormalige gevangene vertelde de mensenrechtenorganisatie dat ze samen met haar zus zelfmoord had proberen plegen om te ontkomen aan een gedwongen huwelijk, maar dat ze daarvan weerhouden werden. 'We bonden sjaals om onze nek en trokken ons van elkaar weg, zo hard als we konden, tot ik flauwviel. Ik kon dagenlang niet spreken', aldus de 27-jarige Wafa tegen Amnesty International.

'Wat ze mij en mijn familie aandeden, was zo pijnlijk', getuigde de zestienjarige Randa volgens AFP. Het meisje werd met haar familie ontvoerd en werd verkracht door een man die twee keer zo oud was.

'Gemarteld'

Rovera: 'De fysieke en psychologische tol van het verschrikkelijke seksuele geweld dat die vrouwen ondergaan, is catastrofaal. Velen onder hen werden gemarteld en als vee behandeld. Ook wie ontsnapte, blijft getraumatiseerd.'

Ondertussen voert een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten actie tegen de opmars van de extremistische soennieten in Irak en Syrië. Ook België neemt daaraan deel.

Onze partners