Amnesty International haalt uit naar overheden in jaarrapport

27/05/10 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

Mensenrechten worden nog te veel geschonden. Dat is de conclusie van Amnesty International in haar jaarlijkse rapport voor 2009. Ondanks die zware woorden, zag de mensenrechtenorganisatie ook enkel positieve punten, toen ze donderdag het rapport voorstelde.

Amnesty International haalt uit naar overheden in jaarrapport

© Belga

In het jaarrapport dat 159 landen beoordeelt op vlak van mensenrechten, staat vooral de 'tomeloze straffeloosheid' van bepaalde overheden centraal. "Die straffeloosheid is dan weer de ideale voedingsbodem voor onderdrukking en andere mensenrechtenschendingen", stelt Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Als één van de lichtpunten ziet Amnesty de veroordeling van voormalig Peruaans president Alberto Fujimori voor misdaden tegen de mensheid en het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof in Den Haag tegen de Soedanese president Omar Hassan Al Bashir. "De weigering van de Afrikaanse Unie om haar medewerking te verlenen, was echter een triest voorbeeld van overheden die politiek eigenbelang laten primeren op gerechtigheid."

De mogelijke oorlogsmisdaden in het conflict in Sri Lanka vorig jaar, waar zowel de regering als de Tamil Tijgers schuldig aan zouden zijn, baart Amnesty eveneens zorgen.

Maar ook de VN worden hier niet gespaard. Door 'machtspelletjes' binnen de VN zouden lidstaten een resolutie van de Sri Lankaanse overheid goedgekeurd hebben, waardoor de schuldigen niet berecht werden. Hierdoor stond de deur naar mensenrechtenschendingen wijd open, beweert Amnesty.

Amnesty betreurt het dat noch Israël of Hamas de aanbevelingen in het Goldstone-rapport van vorig jaar over het conflict in de Gazastrook, nog altijd niet opgevolgd hebben.

Geen vrijheid van meningsuiting

"De ongebreidelde straffeloosheid in de wereld is een perfecte katalysator voor repressie en andere mensenrechtenschendingen.", aldus Amnesty. Uit haar cijfers blijkt dat er in meer dan 111 landen mensen worden gefolterd, of mishandeld. In minstens 55 landen is er geen sprake van een eerlijk proces. Vrijheid van meningsuiting wordt in ten minste 96 landen aan banden gelegd en in meer dan 48 landen worden er gewetensgevangenen vastgehouden.

De mensenrechtenorganisatie drukt ook haar ongerustheid uit over de conflictregio's, zoals de Democratische Republiek Congo, Sri Lanka en Jemen. Schendingen van het internationaal strafrecht zouden hier schering en inslag zijn. Maar ook in Afghanistan, Pakistan, Irak en Somalië zorgen conflicten voor onhoudbare situaties voor de bevolking.

Amnesty roept de landen van de G20 op, die de statuten van het Internationaal Strafhof in Den Haag nog niet onderschreven hebben, dit zo snel mogelijk te doen. "Zij hebben namelijk een voorbeeldfunctie te vervullen als lid van de G20." Tot nu toe kunnen inbreuken op het internationaal recht in de VS, China, Rusland, Turkije, India en Saoedi-Arabië nog niet aangepakt worden door Den Haag.

Onze partners