Amnesty International eist onderzoek naar dood Khaddafi

20/10/11 om 20:22 - Bijgewerkt om 20:22

Amnesty International hamert op een breuk met het dictatoriale verleden.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft om een onderzoek gevraagd naar de omstandigheden van de dood van Muammar Khaddafi. Het is belangrijk dat het Libische volk door een onafhankelijk onderzoek op de hoogte wordt gebracht van alle feiten. Dat stelt Amnesty donderdag in Londen.

De dood van Kadhafi is volgens de mensenrechtenorganisatie "nog niet het einde van de geschiedenis". Aanhangers van het regime moeten nu voor hun misdaden ter verantwoording worden geroepen.

Complete opheldering

"De erfenis van de onderdrukking en het misbruik tijdens de heerschappij van Muammar Khaddafi zal pas teneinde zijn als het verleden compleet opgehelderd is en mensenrechten in de nieuwe Libische instellingen vast verankerd zijn", aldus Hassiba Hadj Sahraoui, die bij Amnesty International bevoegd is voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten. "De dood van Kadhafi mag zijn slachtoffers in Libië er niet van afhouden gerechtigheid te zien".

De nieuwe regering moet met de "cultuur van misbruik" onder Kadhafi volledig breken en hervormingen van de mensenrechten doorvoeren, die het land bitter nodig hebben, luidde het nog. (Belga/SD)

Onze partners