Amnesty International: '1.500 doden in Rio de Janeiro door politiegeweld'

04/08/15 om 08:08 - Bijgewerkt om 08:20

Militaire agenten in de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro hebben de voorbije vijf jaar 1.519 mensen gedood. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn opvallend veel jonge, arme en meestal zwarte mannen het slachtoffer.

Amnesty International: '1.500 doden door politiegeweld in Rio de Janeiro'

© REUTERS

Na een studie van officiële gegevens en krantenartikels, ontdekte Amnesty International dat bijna een op zes moorden in Rio de Janeiro gepleegd zijn door agenten. Het zou deel uitmaken van een 'angststrategie' in de favela-gemeenschappen. De meeste gevallen werden geklasseerd als 'verweer gevolgd door de dood'. Ondanks 220 onderzoeken vond Amnesty maar één zaak waarin de agent daadwerkelijk veroordeeld werd.

Vooral jonge, zwarte mannen

'Rio de Janeiro is een stad met twee gezichten. Aan de ene kant heb je de glitter en glamour die indruk moet maken op de wereld, aan de andere kant een stad die getekend is door repressieve politietussenkomsten', vertelt Atila Roque, directeur bij Amnesty International Brazilië. Meer dan drie vierde van de slachtoffers tussen 2010 en 2013 waren zwarte mannen tussen 15 en 29 jaar.

José Mariano Beltrame, secretaris voor de Staatsveiligheid, noemt het rapport van de mensenrechtenorganisatie 'misleidend en willekeurig', omdat het niet erkent dat de criminaliteitscijfers gedaald zijn en het aantal doden door agenten met 85 procent gedaald is. Dat laatste zou komen omdat er speciale vredeseenheden van de politie geïnstalleerd zijn in de favela's, in het kader van een programma om gebied te heroveren op drugsdealers.

'Meer moorden dan in eender welk ander land'

Volgens politie-eenheden ontbreekt het grote plaatje. In Brazilië zouden er meer mensen vermoord worden dan in eender welk ander land. Agenten lopen een aanzienlijk risico in wat velen beschrijven als een 'oorlog tegen drugshandelaars'. Vorig jaar werden er in Rio meer dan 100 agenten gedood.

Advocaten spraken ook de cijfers van de mensenrechtenorganisatie tegen. De voorbije vijf jaar zouden er volgens hen 587 agenten berecht zijn.

Minder doofpotoperaties dankzij technologie

Ondanks het feit dat de meeste grafieken inderdaad aantonen dat er beterschap is in de criminaliteitscijfers, bestaat er weinig twijfel over dat het aantal doden door politiegeweld in Rio alarmerend hoog ligt.

Door camera's op smartphones en internettoegang is de toenemende druk op de agenten om te veranderen hoog. Dankzij de technologie wordt het hen ook moeilijker gemaakt om zaken in de doofpot te stoppen, zoals de 'toevallige dood' van de 10-jarige jongen die zijn gsm uit zijn zak wilde halen, of de 15-jarige Lucas Lima die werd neergeschoten toen hij na een voetbalwedstrijd op weg was naar huis.

Dat het rapport nu gepubliceerd wordt, is niet toevallig. Volgend jaar vinden de Olympische Spelen plaats in de Braziliaanse hoofdstad. (NSK)

Onze partners