Amnesty: "Honderden Gambianen slachtoffer van heksenjacht"

18/03/09 om 13:24 - Bijgewerkt om 13:23

Bron: Knack

Ze worden overgebracht naar geheime plaatsen en gedwongen om hallucinerende drankjes te drinken, zegt Amnesty International.

Het zou gaan om een duizendtal slachtoffers. Velen hebben al nierproblemen opgelopen, en twee mensen zijn daar zelfs aan gestorven. De Gambiaanse regering heeft nog niet gereageerd op de berichten.

Volgens AI komen de 'heksenjagers' uit buurland Guinee. Ze zijn 'uitgenodigd' in Gambia na de dood van een tante van president Yahya Jammeh. De vrouw overleed eerder dit jaar, en haar dood zou veroorzaakt zijn door hekserij.

De dokters werden volgens ooggetuigen vergezeld van politie, leger en presidentiële bewakers.

Honderden Gambianen zijn al gevlucht naar Senegal, aldus nog AI. De organisatie roept de Gambiaanse overheid op om paal en perk te stellen aan de campagne en verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.

Omstreden
De Gambiaanse president Yahya Jammeh is een omstreden figuur. In mei vorig jaar zei Jammeh dat hij persoonlijk homoseksuele mensen in zijn land zou onthoofden. Hij gaf hen 24 uur de tijd om het land te verlaten.

In 2007 beweerde hij AIDS te kunnen genezen met natuurlijke kruiden. Hij kreeg daarvoor zware kritiek van internationale wetenschappers.


Grotere kaart weergeven

Lees meer over:

Onze partners