Amiri op weg naar Iran

14/07/10 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

De Iraanse kernfysicus Shahram Amiri, die sinds vorig jaar vermist was en dinsdag opdook in Washington, heeft de Verenigde Staten verlaten en is op weg naar Iran.

Amiri op weg naar Iran

Dat meldt het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mysterie

Amiri verdween in 2009 tijdens een bedevaart in Saudi-Arabië. Teheran zegt bewijzen te hebben dat de man daar werd ontvoerd door de VS, maar die ontkennen dat.

In maart van dit jaar meldde het Amerikaanse televisiestation ABC dat Amiri naar de VS was overgelopen en samenwerkte met de Amerikaanse geheime dienst CIA.

In juni zonden Iraanse media een video uit waarin een man die zich voorstelde als Amiri, zei dat hij ontvoerd was door de Amerikaanse geheime diensten en werd vastgehouden in Tucson in de staat Arizona.

In een nieuwe video van de Iraanse media eind juni zei dezelfde man dat hij uit handen van de Amerikanen was ontsnapt en dat hij zich in de staat Virigina bevond.

Dinsdag dook de man op in het Iraanse kantoor in de Pakistaanse ambassade in Washington D.C. De VS houden vol dat Amiri uit eigen wil in de Verenigde Staten was.

Lees meer over:

Onze partners