Amerikanen zien premies stijgen ondanks Obamacare

Obamacare, verguisd door velen in de VS, heeft ook heel wat fans. © REUTERS

Een klein deel van de Amerikaanse bevolking zal volgend jaar de premie van zijn ziekteverzekering zien stijgen. Sommige verzekeraars verlaten de markt van de publieke gezondheidszorg. Volgens waarnemers zal dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloeden.

Het is een van de zaken waarmee Barack Obama altijd geassocieerd zal blijven: de Affordable Care Act uit 2010, beter bekend als Obamacare. De wet verbiedt zorgverzekeraars onder andere om risicogevallen niet te verzekeren en verplicht elke Amerikaan om een ziekteverzekering af te sluiten. Obama probeert zo komaf te maken met het chaotische systeem waarin verzekeringsprogramma’s van werkgevers en overheidsprogramma’s door elkaar bestonden en miljoenen mensen toch zonder ziekteverzekering zaten.

In enkele belangrijke staten zullen de inwoners binnenkort te horen krijgen dat hun verzekering duurder zal worden. Een van de oorzaken is dat een aantal grote verzekeraars uit Obamacare stappen.

Het aantal mensen dat daadwerkelijk zal geraakt worden door de prijsstijgingen, blijft wel relatief beperkt. 60% van de Amerikanen worden gedekt door hun werkgevers en zullen er niets van voelen. Van de 11 miljoen mensen die in de gevarenzone zitten, kan 83% rekenen op publieke middelen om de stijgende kosten te compenseren. Volgens Bloomberg zullen zo’n 1,4 miljoen mensen op zoek moeten gaan naar een andere verzekeraar.

Republikeinse bolwerken

Toch zullen de prijsstijgingen volgens waarnemers een grote invloed hebben op de Amerikaanse presidentsverkiezingen, omdat een aantal belangrijke staten in de klappen delen. In Florida, een cruciale staat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zullen de prijzen stijgen met gemiddeld 19%. In Georgia en Arizona, twee Republikeinse bolwerken die de Democraten dit jaar hopen te winnen, is dat 33% en 68%.

Volgens Julia Clark van het instituut Ipsos zullen de spanningen rond Obamacare zeker hun invloed hebben op de stembusslag van 8 november. ‘Ik denk niet dat dat de prijzende stijging alleen de rechtstreeks getroffenen zal mobiliseren’, klinkt het. ‘Er zal een boel politieke ophef zijn voor een relatief klein deel van de bevolking’, analyseert Larry Levitt van de Kaiser Family Foundation, gespecialiseerd in problemen voor de volksgezondheid.

Hillary Clinton zal het aangrijpen om Obamacare uit te breiden en te verbeteren. Haar rivaal Donald Trump zal er dan weer nog feller voor pleiten om de stekker te trekken uit iets dat hij ‘vreselijk’ vindt. Hij wil de ziekteverzekering volledig privatiseren, omdat meer concurrentie volgens hem tot lagere prijzen leidt. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content