Amerikanen vrezen IS-aanslag op Fourth of July

Op 4 juli vieren de Amerikanen Onafhankelijkheidsdag. © Reuters

De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn op hun hoede voor een mogelijke aanslag van IS op Amerikaanse bodem op Onafhankelijkheidsdag op 4 juli.

Hoewel er officieel geen aanwijzingen zijn voor een verhoogde terreurdreiging, heeft de Amerikaanse FBI in drie weken tijd minstens 10 Amerikaanse staatsburgers opgepakt die verschillende aanslagen aan het beramen waren in de Verenigde Staten in naam van de terroristische groepering Islamitische Staat.

Bij de lokale politiediensten heerst dan ook een verhoogde waakzaamheid. Vooral grote steden als New York en Los Angeles verhogen de veiligheidsmaatregelen. In Washington DC, waar traditioneel tienduizenden mensen op de National Mall samenkomen om te kijken naar een van de grootste vuurwerken van het land, zal er een speciale politiepatrouille uitgerold worden om mogelijke doelwitten te bewaken zoals monumenten, financiële instellingen, kerken en theaters.

Redenen tot bezorgdheid

‘Ik zou niet verbaasd zijn als we hier volgende week zitten te praten over een aanslag in de VS dit weekend’, zei voormalig onderdirecteur van de CIA Michael J. Morell in het programma ‘CBS This Morning’. Volgens Morell is er een groeiend aantal mensen in de VS die zich spontaan via het internet met IS vereenzelvigt. Dat in combinatie met de ramadan, de oproep van de woordvoerder van IS om de wapens op te nemen, het eenjarige bestaan van het IS-kalifaat en de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag zijn redenen tot bezorgdheid.

Sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 zijn er in de VS 116 jihadsamenzweringen blootgelegd. Meer dan de helft daarvan gebeurde in de voorbije drie jaar. Opvallend is dat terrorisme geen grenzen meer kent dankzij het internet.

Maar tot nog toe heeft de propagandamachine van IS nog niet veel succes gehad om zogenaamde lone wolfs tot een aanslag op Amerikaanse grondgebied aan te zetten. Dat is vooral het geval geweest in andere landen, zoals recent in Frankrijk, Tunesië en Koeweit. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content