Amerikanen maken bocht: Assad kan voorlopig aanblijven

Kerry en Lavrov © Belga Image

Een regimewissel in Syrië is niet langer noodzakelijk voor de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.

Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan reporters in Moskou, na afloop van een intensief overleg met de Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Kerry herhaalde wel dat Washington nog altijd van mening is dat de Syrische president Bashar al-Assad, die door het Westen wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen en aanvallen met chemische wapens, moet vertrekken.

‘Maar de focus ligt momenteel niet op onze verschillen met Rusland over wat er met Assad moet gebeuren, wel op een vredesproces waarbij Syriërs zelf kunnen beslissen over hun toekomst’, aldus de Amerikaan volgens persagentschap Associated Press.

Bocht

Het is volgens Kerry belangrijk dat de VS en Rusland hun meningsverschillen overstijgen in de strijd tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat ‘die een dreiging vormt voor ons allemaal’.

Met zijn verklaring lijkt Kerry nu een stap in de richting van het Russische standpunt te zetten. De VS en de westerse landen hadden tot nu toe altijd gesteld dat het vertrek van Assad noodzakelijk was voor het vredesproces in Syrië. Maar de Syrische president had de steun van landen als Rusland en Iran, die vonden dat de Syriërs zelf moeten kunnen beslissen over het politieke lot van Assad.

Overleg in New York

Kerry kondigde verder aan dat de VS en Rusland vrijdag in New York de gesprekken over het Syrische conflict zullen voortzetten. Moskou en Washington willen er komen tot een gezamenlijke ontwerpresolutie in de VN-Veiligheidsraad, op basis van de principes die tijdens de vredesgesprekken in Wenen zijn overeengekomen.

Het akkoord dat tijdens de conferentie in de Oostenrijkse hoofdstad werd bereikt, voorziet in een staakt-het-vuren, overleg tussen Damascus en de oppositie en een politieke overgangsfase naar verkiezingen onder toezicht van de Verenigde Naties.

Duitsland levert eerste steun

Intussen is het Duitse leger aan zijn ondersteunende missie in Syrië begonnen. Een tankvliegtuig van de Duitse luchtmacht heeft er in de nacht van dinsdag op woensdag voor gezorgd dat twee gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie in de lucht konden bijtanken. Dat heeft een legerwoordvoerder verklaard aan het Duitse persbureau dpa.

In de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs, had het Duitse parlement begin deze maand beslist om in Syrië strijdkrachten in te zetten tegen de IS. Naast het tankvliegtuig, dat langere aanvalsoperaties mogelijk moet maken, zullen vanaf januari ook zes Tornado-gevechtsvliegtuigen worden ingezet voor verkenningsvluchten. Daarnaast zal het Duitse fregat Augsburg worden gebruikt voor de bescherming van het Franse vliegdekschip Charles-de-Gaulle. Duitsland zal zelf geen bombardementen uitvoeren. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content