Amerikanen krijgen uitstel voor Obamacare

24/10/13 om 04:48 - Bijgewerkt om 04:48

VS-burgers krijgen zes weken extra voor ze verplicht ziekteverzekering moeten hebben. Volgens de regering heeft dat niks te maken met de chaos op de verzekeringswebsites van Obamacare.

Amerikanen krijgen uitstel voor Obamacare

Een man bekijkt de door technische problemen geplaagde Obamacare-website. © REUTERS

Onder de regels van Obamacare, de nog steeds omstreden nieuwe ziektewet van president Barack Obama, moeten alle Amerikanen op straffe van boete ziekteverzekering hebben. De deadline voor die boetes wordt nu met zes weken verschoven, tot 31 maart, meldt website van de krant The Washington Post.

Wie nog geen ziekteverzekering had, kan die in principe aankopen op speciaal daarvoor opgezette online-markten. Daar heerste sinds ze drie weken terug geopend werden echter grote chaos. Technische problemen zorgden ervoor dat mensen uren moesten wachten en velen er niet in slaagden om daadwerkelijk een ziekteverzekering konden afsluiten. Precieze cijfers daarover zijn echter niet bekend, omdat de regering-Obama ze niet vrijgeeft.

Uitstel, maar niet echt

De problemen worden in de VS op algemeen gehoon onthaald. Barack Obama belooft dat er een speciaal team van experts ingezet zal worden om ze zo snel mogelijk te verhelpen. De Republikeinse oppositie wil dat de verplichting om ziekteverzekering te hebben wordt uitgesteld.

De regeringsfunctionarissen waar de Washington Post mee praatte, zeggen echter dat er van uitstel geen sprake is. De maatregel dient volgens hen enkel om verwarring uit te klaren.

Volgens de letter van de wet moeten burgers op 1 januari ziekteverzekering hebben. Ze kunnen echter nog wel tot 31 maart intekenen op de online-verzekeringsmarkten. De nieuwe maatregel zou ervoor zorgen dat wie tot die uiterste datum wacht geen boete krijgt.

Verwerpelijke zaak

De chaos bij de lancering van de online-markten ligt politiek bijzonder gevoelig voor Barack Obama. De ziektehervorming, goedgekeurd in 2010, is zijn grootste verwezenlijking. De Republikeinen zeiden al jaren dat het een catastrofe zou worden. Zij vinden nu dat ze gelijk krijgen.

De Republikeinen hebben echter niet alleen praktische bezwaren tegen Obamacare. Veel van hen zien in de ziektehervorming het begin van het socialisme in Amerika en dus een verwerpelijke zaak.

De vorige week afgeronde begrotingscrisis in Washington begon met de Republikeinse eis om Obamacare te ontmantelen. Vreemd genoeg is de hervorming echter gebaseerd op Republikeinse ideeën. Tien jaar geleden werd een kleinere versie ervan doorgevoerd in de staat Massachusetts, door de toenmalige gouverneur Mitt Romney. Die was bij de presidentsverkiezingen vorig jaar de Republikeinse uitdager van Obama.

Vuurwerk

De Republikeinen haalden hun slag niet thuis door met een financiële crisis te dreigen. Ze kondigen echter aan dat ze alles in het werk zullen stellen om Obamacare alsnog af te zwakken of op te doeken.

Vanaf donderdag gaan er in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinse partij in de meerderheid is, hoorzittingen door over de chaos van de laatste weken. Die beloven alvast vuurwerk.

Onze partners