Amerikanen geven Republikeinen veeg uit de pan

21/10/13 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Na de shutdown van de overheidsdiensten in de Verenigde Staten, geven de Amerikanen de Republikeinse partij een veeg uit de pan in een nieuwe peiling.

Amerikanen geven Republikeinen veeg uit de pan

© IMAGEGLOBE

Iets meer dan de helft van de Amerikanen vindt het geen goede zaak dat de Republikeinse Partij (GOP) het Huis van Afgevaardigden in het Congres controleert, zo blijkt uit een opiniepeiling van CNN en ORC International nadat de overheidsdiensten weer open gingen en hun "shutdown" voorbij was, zo heeft de nieuwszender bericht.

Van de 841 tussen vrijdag en zondag telefonisch ondervraagde Amerikanen noemt 54 procent het een slechte zaak dat de GOP de meerderheid in het Huis heeft. Dat is 11 procentpunt meer dan in december 2012, nadat de Grand Ole Party haar meerderheid bij tussentijdse verkiezingen had kunnen behouden. Slechts 38 procent vindt controle door de GOP van het "lagerhuis" goed, tegen 51 procent in december 2012.

John Boehner

Volgens CNN is het de eerste keer sinds de Republikeinen in 2010 het Huis heroverden dat een meerderheid van de Amerikanen zegt dat die controle een slechte zaak is. Bovendien vindt 63 procent dat de Republikeinse voorzitter van het Huis, John Boehner, aan vervanging toe is. Slechts 30 procent vindt dat hij mag aanblijven.

Barack Obama

Niet minder dan 86 procent van de Amerikanen geeft het hele Congres onvoldoende, slechts 12 procent vindt dat de verkozenen des volks hun werk wel goed doen.

Hoe de Democratische president Barack Obama zijn werk doet, vindt instemming bij 54 procent en afwijzing bij 52 procent. De foutenmarge van de peiling bedraagt plusminus 3,5 procentpunt. (Belga/EE)

Onze partners