'Amerikaanse weigering om wapens te leveren, heeft Boko Haram geholpen'

22/07/15 om 21:07 - Bijgewerkt om 21:07

De Nigeriaanse troepen staan 'machteloos' in de strijd tegen Boko Haram, zo meent de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari. Maar het land kan niet rekenen op militaire hulp van de Verenigde Staten.

'Amerikaanse weigering om wapens te leveren, heeft Boko Haram geholpen'

Muhammadu Buhari © Reuters

De Amerikaanse weigering om wapens te leveren aan de Nigeriaanse troepen vanwege "zogezegde mensenrechtenschendingen" heeft alleen maar de islamistische terreurgroep Boko Haram geholpen. Dat heeft de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari gezegd tijdens een bezoek aan Washington.

Geen beloftes

De 72-jarige oud-generaal werd warm onthaald in de Amerikaanse hoofdstad, voor zijn eerste bezoek sinds hij op 29 mei president werd. Ondanks die warme ontvangst zal hij met weinig beloftes voor militaire hulp, voor de strijd tegen Boko Haram, moeten terugkeren naar Nigeria. De Amerikaanse regering kan wettelijk geen militaire hulp leveren aan een land dat beschuldigd wordt van mensenrechtenschendingen.

"Helaas, dankzij deze wet en vanwege ongefundeerde beweringen over mensenrechtenschendingen door onze troepen kunnen we geen toegang krijgen tot de juiste strategische wapens om die oorlog te voeren", aldus Buhari tijdens een toespraak voor volksvertegenwoordigers in Washington.

'Machteloos'

Buhari riep het Witte Huis en het Amerikaanse Congres op om een achterpoortje te vinden voor die wet. Hij voegde eraan toe dat de Nigeriaanse veiligheidstroepen "grotendeels machteloos" staan in de strijd tegen de ontvoeringen en zelfmoordaanslagen door Boko Haram.

Ngo's hebben al verschillende keren het geweld door Boko Haram, maar ook het Nigeriaanse leger, veroordeeld. (Belga/WB)

Onze partners