Amerikaanse troepen doden Afghaanse soldaten in 'friendly fire'

20/07/15 om 11:07 - Bijgewerkt om 11:07

Bij een Amerikaanse luchtaanval op een controlepost van het Afghaanse leger zijn verschillende Afghaanse soldaten omgekomen.

Amerikaanse troepen doden Afghaanse soldaten in 'friendly fire'

Archiefbeeld: Amerikaanse legerhelikopters in Afghanistan © Reuters

Er heerst nog veel onduidelijkheid over het incident dat plaatsvond in het district Baraki Barak in de Afghaanse provincie Logar, ten zuiden van de hoofdstad Kaboel. Volgens de gouverneur van het district, Mohammad Rahim Amin, vielen twee Amerikaanse helikopters een controlepost van het Afghaanse leger aan. Ook over het precieze aantal slachtoffers is er nog geen duidelijkheid. Afhankelijk van de bron is er sprake van acht tot veertien doden en verschillende gewonden.

Het nieuws wordt bevestigd door een woordvoerder van de provincie en ook een verantwoordelijke van het Amerikaanse leger liet weten 'op de hoogte te zijn van een incident waarbij Amerikaanse troepen betrokken waren in de provincie Logar. Er werd een onderzoek gestart.'

In de regio bevinden zich veel leden van de taliban. Toch gebeurde de aanval in een zone die niet verdacht is. 'De Afghaanse vlag wapperde bij de controlepost toen de Amerikanen hun aanval uitvoerden', zegt Amin nog.

Opleiding en advies

In maart 2014 kwamen bij een gelijkaardige aanval door Isaf, de NAVO-operatie in het land, nog vijf Afghaanse soldaten om in de provincie Logar.

De gevechtsmissie van Isaf kwam in december 2014 tot een eind. Sindsdien bestaat de opdracht van de 12.500 buitenlandse soldaten in Afghanistan erin hun Afghaanse collega's op te leiden en raad te geven. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners