Amerikaanse toerist (44) riskeert doodstraf in Noord-Korea

28/04/13 om 11:23 - Bijgewerkt om 11:23

Een Amerikaan van 44 moet terechtstaan voor een Noord-Koreaanse rechtbank wegens het plannen van het omverwerpen van de regering. Hij riskeert in het ergste geval de doodstraf.

Amerikaanse toerist (44) riskeert doodstraf in Noord-Korea

© AFP

Een Amerikaan van 44 moet terechtstaan voor een Noord-Koreaanse rechtbank wegens het plannen van het omverwerpen van de regering. Hij riskeert in het ergste geval de doodstraf. Pae Jun-ho, een Amerikaan van Koreaanse afkomst die in de VS als Kenneth Bae door het leven gaat, werd op 3 november opgepakt in Noord-Korea en zit er sindsdien in de gevangenis.

Reisleider

Wat de man, die naar verluidt een reisleider is, precies misdaan heeft, is niet helemaal duidelijk. Volgens verschillende media wilde hij via de haven van Rajin het land binnengaan toen hij werd opgepakt. Hij wilde een groep van vijf toeristen rondleiden in Noord-Korea.

Het Zuid-Koreaanse blad Kookmin Ilbo zegt dat Pae werd gevangengenomen nadat er op de harde schijf van een van zijn groepsleden gevoelige informatie werd aangetroffen. Persagentschap Reuters heeft het over foto's van dakloze kinderen.

Noord-Korea zegt dat de man de hem ten laste gelegde feiten bekend heeft. 'Tijdens zijn verhoor heeft Pae de misdaad van vijandigheid ten opzichte van de Democratische Volksrepubliek Korea bekend', meldt het staatspersagentschap KCNA. Ook zou hij hebben toegegeven dat hij het regime in het land omver wilde werpen. 'De aanklachten werden allemaal door bewijzen gestaafd', luidt het voorts.

Spanningen

Een en ander kan de spanningen tussen Washington en Pyongyang verder doen oplopen. De Amerikaanse regering heeft al laten weten dat ze de zaak bekijkt samen met de Zweedse ambassade in Pyongyang, die de belangen van de VS in Noord-Korea behartigt.

Wanneer de rechtszaak tegen Pae precies start, is niet bekend. Volgens het Noord-Koreaanse strafrecht riskeert hij levenslange opsluiting of in het ergste geval de doodstraf.

Lees meer over:

Onze partners