Amerikaanse Senaat verwerpt inperking van macht NSA

23/05/15 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

De Amerikaanse Senaat verwerpt het hervormingsplan dat een einde moet maken aan het massaal verzamelen van telefoongegevens door de National Security Agency (NSA).

Amerikaanse Senaat verwerpt inperking van macht NSA

© AP

Het project kreeg de steun van president Barack Obama. Om de zogenaamde Freedom Act goed te keuren, waren 60 stemmen voor nodig, maar het werden er 57 voor en 42 tegen. Eerder kreeg de Freedom Act wel groen licht in het Huis van Afgevaardigden.

De Senaat bekeek vervolgens wat de mogelijkheden zijn om bepaalde elementen uit de Patriot Act, die door de NSA worden gebruikt om een omstreden programma te rechtvaardigen waarbij massaal telefoongegevens worden verzameld, te verlengen met twee maanden, maar ook die maatregel kreeg niet voldoende stemmen.

Het artikel verstrijkt op 1 juni. De Patriot Act is in voege sinds de aanslagen van 9/11. Op 31 mei - een dag voor de wet verstrijkt, dus - komen de senatoren opnieuw samen over de kwestie.

Het Congres heeft twee mogelijkheden: ofwel wordt de tekst herbevestigd zoals hij is, ofwel komt er een hervorming waarbij de bevoegdheden van de NSA aan banden worden gelegd.

Omstreden

Het Amerikaanse hof van beroep heeft al geoordeeld dat het massaal vergaren van telefoon- en internetdata door de NSA illegaal is.

De spionagepraktijken van de NSA werden blootgelegd door voormalig medewerker Edward Snowden, die daarna de Verenigde Staten ontvluchtte. Later kwam aan het licht dat de NSA ook onder andere Europese firma's en Duits bondskanselier Angela Merkel bespioneerde. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners