Amerikaanse Senaat opent nieuw corruptieonderzoek naar Hillary Clinton

Hillary Clinton © Belga Image

Het onderzoek moet nagaan of haar ministerie druk heeft uitgeoefend om een onderzoek naar financiële transacties van een persoonlijke vriend in Bangladesh te saboteren.

Chuck Grassley, de voorzitter van het comité Justitie van de Amerikaanse Senaat, heeft een nieuw onderzoek geopend naar voormalig minister van Buitenlandse Zaken en verliezend presidentskandidate Hillary Clinton.

Dat sluit aan bij een onderzoek van de Bengalese overheden wegens financiële malversaties naar Muhammad Yunus, één van de donoren van de controversiële Clinton Foundation en voormalig directeur van de Grameen Bank. In 2006 won Yunus nog de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn idee van micromanagement. Achteraf bleek dat eerder een methode om ‘het laatste greintje bloed uit de armen te zuigen’.

De vriendschap tussen Yunus en de Clintons dateert al van de periode dat Bill Clinton baas van het Witte Huis was. Grassley gaat na of het waar is dat Hillary Clintons ministerie van Buitenlandse Zaken via dreigementen aan het adres van premier Sheik Hasina het Bengalese onderzoek heeft proberen te saboteren.

Als die interventie er kwam, aldus de Republikeinse senator uit Iowa, uit eigenbelang – Yunus was een gulle donor van de Clinton Foundation – in plaats van landsbelang, ‘zou dit onaanvaardbaar zijn’. De voorbije drie jaar wordt de Clinton Foundation door gerechtsinstanties onder de loep genomen op verdenking dat de Foundation, officieel een ‘weldadigheidsorganisatie’, een manier was om de campagnekassen en de bankrekeningen van de Clintons te spekken.

Een van de initiatieven van de Foundation, CHAI (hulp in de strijd tegen HIV/AIDS), zou zelfs nooit in de praktijk zijn omgezet. Hetzelfde geldt voor verondersteld welzijnswerk in Haiti na de zware aardbeving die daar plaatsvond in 2010.

Partner Content