Amerikaanse Senaat beslist nipt om door te gaan met afschaffing Obamacare

25/07/17 om 21:22 - Bijgewerkt om 21:38

Bron: Belga

De Amerikaanse Senaat heeft ermee ingestemd om door te gaan met het afschaffen van Obamacare. Dat is een belangrijke opsteker voor president Donald Trump, die daar een van zijn voornaamste verkiezingsbeloftes van had gemaakt.

Amerikaanse Senaat beslist nipt om door te gaan met afschaffing Obamacare

Amerikaans vicepresident Mike Pence © Belga Image

Er stemden 50 senatoren voor en 50 tegen. Dat betekent dat twee Republikeinen, Susan Collins uit Maine en Lisa Murkowski uit Alaska, aan de zijde van alle Democraten tegen stemden. Zoals grondwettelijk bepaald is bij zo een patstelling kon vicepresident Mike Pence zijn gewicht in de schaal leggen.

Lof voor McCain

Ook senator John McCain, bij wie onlangs een hersentumor werd vastgesteld, keerde dinsdag naar de Senaat terug om 'yes' te komen stemmen.

Het leverde hem lof op van president Donald Trump, met wie hij het vaak oneens is. 'Geweldig dat John McCain terugkwam om te stemmen. Een moedige - Amerikaanse held', tweette de president over zijn partijgenoot. Bij zijn intrede in de Senaat kreeg McCain een staande ovatie, meldden meerdere Amerikaanse media.

Met de stemming is beslist dat het debat over de hervorming van de ziekteverzekering kan voortgaan. Maar officieel is het onduidelijk om welk wetsontwerp het debat in de volgende uren en dagen zal gaan.

Druk

Met de afschaffing van Obamacare, de door de vorige, Democratische president Barack Obama doorgedrukte ziekteverzekering, willen de Republikeinen een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes waarmaken.

Trump had voor de stemming grote druk uitgeoefend op zijn partijgenoten in de Senaat. De Republikeinen konden zich immers slechts twee tegenstemmen in eigen rangen veroorloven.

Lees meer over:

Onze partners