Amerikaanse rechter: Geen overheidsgeld voor stamcelonderzoek

24/08/10 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft de regering-Obama een verbod opgelegd om overheidsgeld uit te geven aan stamcelonderzoek.

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft de regering-Obama een verbod opgelegd om overheidsgeld uit te geven aan stamcelonderzoek.

De rechter beriep zich op een wet uit 1996. Die verbiedt het gebruik van overheidsgeld voor alle onderzoek waarbij een embryo wordt vernietigd.

Vrij onderzoek De uitspraak is een tegenvaller voor president Barack Obama. Die hief in maart vorig jaar de beperkingen op overheidsfinanciering van stamcelonderzoek, die onder zijn voorganger George W. Bush van kracht waren, op.

Met die beslissing maakte Obama duidelijk dat hij wetenschappelijk onderzoek vrij wil houden van politieke beïnvloeding.

Onder andere enkele religieuze groeperingen stapten daarop naar de rechtbank.

"Moord"

Stamcellen kunnen zich ontwikkelen in gelijk welk soort cel, en spelen een hoofdrol bij de ontwikkeling van de mens. Volgens wetenschappers kan stamcelonderzoek leiden tot belangrijke doorbraken in de behandeling van ziekten als Alzheimer, Parkinson en diabetes.

Tegenstanders, vooral religieuze groeperingen, vinden dat stamcelonderzoek gelijk staat aan moord, omdat stamcellen enkel uit embryo's gehaald kunnen worden, die daarna onbruikbaar zijn.

Lees meer over:

Onze partners