Amerikaanse rechter beëindigt hertelling stemmen in Michigan (en andere staten?)

© REUTERS

Een Amerikaanse federale rechter oordeelt dat het hertellen van de stemmen van de presidentsverkiezingen in de staat Michigan mag stoppen.

De uitspraak betekent mogelijk het einde van het hele hertellingsproces. Het hertellen van de stemmen in Michigan was dinsdag begonnen.

Voorwaarde

Volgens rechter Mark Goldsmith is de groene presidentskandidate Jill Stein, die om de hertelling vroeg, geen benadeelde kandidaat zoals dat in de wet omschreven staat. Aangezien ze geen realistische kans heeft om na een hertelling de verkiezingen te winnen, acht Goldsmith een hertelling van de stemmen nutteloos.

De rechter volgt daarmee het oordeel van een hof van beroep in Michigan, nadat Republikeinen daar een klacht hadden ingediend.

Stappen

Na de hoorzitting zei Stein dat de hertelling tot nu toe aantoonde dat de verkiezingen in Michigan problematisch verliepen, vooral wat de kiezers met lage inkomens betreft.

Ze weigert zich neer te leggen bij de uitspraak en is volgens Huffington Post van plan om naar het Hooggerechtshof van Michigan te stappen om ervoor te zorgen dat de hertelling voortgezet wordt.

Nipt

Stein heeft ook een hertelling gevraagd in de staten Wisconsin en Pennsylvania. In de drie staten heeft de Republikein Donald Trump zeer nipt van de Democrate Hillary Clinton gewonnen. In Michigan had de vastgoedmagnaat een voorsprong van 10.704 stemmen of 0,2 procentpunt. Stein zegt dat de stemmachines in die staat 75.335 stemmen niet hebben geteld. In Wisconsin startte het hertellen donderdag. In die staat won Trump volgens het gecontesteerde resultaat met ongeveer 22.000 stemmen meer, of 0,8 procentpunt.

In Pennsylvania liep de Groene kandidate een blauwtje op. Ze keek tegen hoge kosten aan en heeft een federale rechter gevraagd om een hertelling te bevelen. Trump haalde er 65.000 stemmen meer dan Clinton (1,1 procentpunt). Vrijdag zal daaromtrent een hoorzitting plaatsvinden. (Belga/NYT/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content