Amerikaanse presidentsverkiezingen officieel van start: eerste kandidaat bekend

20/11/14 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:07

Wie volgt Barack Obama op in 2016. De eerste kandidaat is bekend. En het is (nog) niet Hillary Clinton.

Amerikaanse presidentsverkiezingen officieel van start: eerste kandidaat bekend

© Reuters

De Democraat Jim Webb heeft zich als eerste kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De 68-jarige pacifist is zo de eerste die zich opwerpt als tegenstander van Hillary Clinton, die zich meer dan waarschijnlijk ook kandidaat zal stellen voor de Democraten om Barack Obama op te volgen in het Witte Huis.

"Ik heb beslist om een verkennend comité op te richten dat moet nagaan of ik me kandidaat moet stellen voor de presidentsverkiezingen in 2016", zei Jim Webb in een videoboodschap die woensdag (plaatselijke tijd) online werd geplaatst. "We beginnen met heel weinig geld en zonder medewerkers, maar dat is niet de eerste keer", zo verwees Webb naar zijn verrassende verkiezing in de Senaat in 2007. In zijn videoboodschap roept hij de steun op van de Amerikanen om aan te tonen dat het niet "onmogelijk" is om het op te nemen tegen Hillary Clinton, "zoals vele commentatoren het stellen."

Jim Webb, die mee heeft gevochten in Vietnam, is een scherpe tegenstander van de dure buitenlandse oorlogen waarin de VS zijn verwikkeld. Hij plaatst zich met zijn anti-oorlogsretoriek en zijn vijandigheid tegenover Wall Street in het linkerspectrum van de Democraten, en hoopt zo de stem van de "blue-collar workers", de arbeiders, te winnen. (Belga/TE)

Onze partners