Amerikaanse moslima 'uit vliegtuig naar Istanbul gezet: vernederd en getraumatiseerd'

26/11/15 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:48

De Amerikaanse Kameelah Rasheed, een moslima, zegt dat ze op de luchthaven van Newark in New York net voor het opstijgen uit een vliegtuig met bestemming Istanbul is geplukt voor verhoor door een FBI-agent. 'Vernederd en getraumatiseerd' bedankte ze voor het nieuwe ticket dat ze kreeg aangeboden toen bleek dat er niets verdachts was. 'Dit is het gevolg van het feit dat ik moslim, zwart en Amerikaans ben'.

Amerikaanse moslima 'uit vliegtuig naar Istanbul gezet: vernederd en getraumatiseerd'

United Airlines op Newark Liberty International Airport © Reuters

Kameelah Rasheed

Kameelah Rasheed © Twitter

Kameelah Rasheed deed haar verhaal aan nieuwszender Al-Jazeera. Ze was reeds apart geroepen voor ondervraging nadat ze de door de veiligheidscontroles op de internationale luchthaven van Newark was gegaan. Uiteindelijk mocht ze aan boord van de vlucht van United Airlines met als bestemming Istanbul, maar kort voor het opstijgen werd ze weer uit het vliegtuig gehaald voor nieuw verhoor door een FBI-agent. De 30-jarige vrouw moest ook haar paspoort en gsm afgeven.

Ze kreeg meermaals dezelfde vragen voorgeschoteld, zoals waarom ze naar Istanbul ging, hoeveel haar ticket had gekost en hoe ze zo'n vakantie kan betalen. 'Ik vloog nochtans niet naar de grens met Syrië.' Ze werd ervan beschuldigd dat ze een enkel ticket had, terwijl ze in haar telefoon bewijs van het retourticket had.

Hoofddoek

Na de beproeving, die volgens haar in totaal 2,5 uur heeft geduurd, voelt Rasheed zich 'vernederd en getraumatiseerd'. De vrouw, die een hoofddoek draagt, zegt dat ze de enige openlijk islamitische van de circa 200 passagiers aan boord was. Na het verhoor kreeg ze een nieuw ticket aangeboden, maar ze besloot om niet meer te reizen.

'Ik denk dat dit is gebeurd omdat ik moslim ben en omdat ik naar Istanbul wilde reizen, omdat ze macht hebben zonder controle, omdat veiligheid betekent dat mensen hun rechten worden geschonden, omdat er een algemeen gebrek is aan besef van wat veiligheid betekent, omdat mensen basale geopolitieke situaties niet begrijpen', zo vertelde ze aan Al-Jazeera.

'Islamofobie'

Rasheed, volgens haar Twitterpagina en website een kunstenares en redactrice, wordt er ook cynisch van. 'Het is niet zo dat islamofobie terug opkomt na de aanslagen in Parijs, het is er gewoon altijd geweest en wordt nu gelegitimeerd. Dit gebeurt gewoon omdat ik moslim, zwart en Amerikaans ben.' (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners