Amerikaanse legerhelikopter stort neer bij Noord-Koreaanse grens

16/04/13 om 09:37 - Bijgewerkt om 09:37

In Zuid-Korea, nabij de grens met Noord-Korea is een helikopter van het Amerikaanse leger neergestort.

Amerikaanse legerhelikopter stort neer bij Noord-Koreaanse grens

© Reuters

In Zuid-Korea, nabij de grens met Noord-Korea is een helikopter van het Amerikaanse leger neergestort. Dat werd vernomen uit een Zuid-Koreaanse defensiebron.

Aan boord zaten drie bemanningsleden en dertien soldaten, die het ongeval overleefd zouden hebben. Een functionaris van het Amerikaanse leger meldt dat het om een CH-53-transporttoestel gaat, dat een 'harde landing' uitvoerde.

Eerder berichtte het persagentschap Yonhap dat het toestel een UH-60 Black Hawk-helikopter was. Volgens sommige bronnen stortte de helikopter neer tijdens gezamenlijke oefeningen van het Zuid-Koreaanse en Amerikaanse leger.

Dreigementen

Die manoeuvres zijn een doorn in het oog van Noord-Korea. Pyongyang meent dat Washington en Seoel zich zo voorbereiden op een invasie in Noord-Korea. Het communistische land dreigde dan ook meermaals met nucleaire aanvallen als Seoel de 'anti-Noord-Koreaanse' activiteiten niet stopzet.

Tijdens een manifestatie in Seoel verbrandde een conservatieve groep nog een portret van de voormalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, waarop Pyongyang het ultimatum stelde en verontschuldigingen eiste.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn al een tijdje hoog gespannen. De Verenigde Naties legden Pyongyang een reeks sancties op na een derde kernproef op 12 februari. Ongeveer 28.500 Amerikaanse militairen zijn in Zuid-Korea gelegerd sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1950-1953). (Belga/AVE)

Onze partners