Amerikaanse legerchef opent deur voor grondtroepen in Irak

16/09/14 om 18:19 - Bijgewerkt om 18:43

Tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres heeft stafchef Martin Dempsey van het leger voor het eerst de deur geopend voor de inzet van grondtroepen in Irak in de strijd tegen de Islamitische Staat.

Amerikaanse legerchef opent deur voor grondtroepen in Irak

Stafchef Martin Dempsey van het Amerikaanse leger © Belga Image

Voor alle duidelijkheid: Dempsey zegt niet dat hij nu al grondtroepen wil sturen, maar wel dat hij van gedacht zou kunnen veranderen als hij merkt dat de situatie in negatieve zin evolueert.

'Op dit moment vind ik dat deze coalitie de gepaste manier is om te handelen,' zei Dempsey volgens Fox News in de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten. 'Ik geloof dat dit ook in de toekomst zal blijken, maar als dat niet het geval is en de Verenigde Staten worden bedreigd, dan zal ik opnieuw naar de president gaan en grondtroepen aanbevelen.'

De stafchef denkt dan bijvoorbeeld aan troepen die de Koerdische en Iraakse troepen op de grond kunnen helpen om de stad Mosoel te heroveren op IS.

De verklaringen van Dempsey zijn opmerkelijk aangezien president Barack Obama vorige week nogmaals beloofde dat hij de VS niet opnieuw in een grondoorlog in Irak zou sleuren.

Lees meer over:

Onze partners