Amerikaanse komiek Jon Stewart in bres voor collega Bassem Youssef (video)

02/04/13 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:49

De Egyptische komiek Bassem Youssef heeft een nieuwe klacht aan zijn been. De Amerikaanse komiek Jon Stewart leverde een hilarische steunbetuiging af. Al zal president Mohammed Morsi daar anders over denken.

Amerikaanse komiek Jon Stewart in bres voor collega Bassem Youssef (video)

© Reuters

Het Egyptische parket heeft een onderzoek ingesteld naar de klacht tegen de bekende komiek Bassem Youssef voor "het bedreigen van de openbare veiligheid". De komiek werd er eerder al van beschuldigd president Mohammed Morsi te hebben beledigd. Volgens gerechtelijke bronnen heeft een advocaat een klacht ingediend tegen Youssef evenals tegen de directie van de tv-zender CBC Television, die elke week zijn populaire programma uitzendt, geïnspireerd op 'The Daily Show' van de Amerikaanse komiek Jon Stewart.

De klacht stelt dat Youssef de islamisten herhaaldelijk aanvalt en indirect oproept tot "een burgeroorlog". De komiek die regelmatig de spot drijft met islamisten, werd zondag vrijgelaten in ruil voor een borgsom van 15.000 Egyptische pond (1.700 euro).

Het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse zaken heeft "de zorgwekkende trend om de vrijheid van meningsuiting steeds meer te beperken in Egypte" angeklaagd en heeft "zijn bezorgdheid" uitgesproken over de klacht tegen Youssef.

In het Egyptische rechtssysteem worden de klachten ingediend bij de procureur-generaal. Hij beslist vervolgens of er voldoende bewijs is om er een zaak van te maken. Door de toename van dat soort klachten tegen leden van de media wordt het respect voor de vrije meningsuiting van president Morsi aan de kaak gesteld.

Steun van Jon Stewart: 'Democratie is geen democratie als ze maar duurt tot iemand met je hoed lacht'

Youssef kreeg overigens de steun van komierk Jon Stewart. Die haalde in zijn 'The Daily Show' president Morsi door de mangel. Stewart zette enkele zaken in perspectief: "Is de president en de islam beledigen een misdaad in Egypte? Serieus? Was dat het geval in de VS, zeg dan maar dag met het handje tegen Fox News!".

Youssef kreeg extra problemen met Morsi omdat hij opdaagde voor zijn verhoor met een heel vreemde hoed op. Daarmee verwees hij naar het hoedje dat Morsi ophad toen hij een eredoctoraat kreeg in Pakistan. "Grappen maken over de hoed van de president en zijn allesbehalve vloeiend Engels? Dat was acht jaar lang mijn carrière in een notendop." Daarop toonde Stewart een fot van oud-president George Bush met een cowboyhoed.

"Democratie is geen democratie als ze maar duurt tot iemand met je hoed lacht," sneerde hij nog. Stewart bewees tijdens zijn kritiek op een buitenlands president meteen dat hij even scherp is voor het Amerikaanse beleid. "President Morsi, u hoeft geen komiek het zwijgen op te leggen! U bent president van Egypte! Jullie vonden de beschaving uit. (...) Jullie hebben een leger, wapens! Wij weten ervan, we hebben de rekeningen nog liggen." Een fijne sneer richting het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten in het bijzonder en Egypte in het algemeen. Het Egyptische leger, steunpilaar van het dictatoriale regime van Hosni Mubarrak, kreeg tot anderhalf miljard dollar per jaar.

Uiteindelijk richt Stewart zich tot Morsi zelf, voor een stevige uppercut: "Trouwens, zonder Bassem, de journalisten en de bloggers, die op het Tahrirplein stonden, zou u nu geen president zijn met de mogelijkheden om hen te onderdrukken. Voor iemand die zelf in de gevangenis gezeten heeft, bent u nogal gretig om mensen in de gevangenis te steken voor de zelfde non-misdaden."

Onze partners