Amerikaanse journalisten moet telefoongegevens prijsgeven

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft beslag gelegd op telefoongegevens van verschillende journalisten en redacteurs van het persagentschap Associated Press.

Concreet gaat het over alle ontvangen en uitgaande telefoongesprekken van april en mei 2012 en de duur van elk gesprek. In totaal legde de overheid beslag op de gegevens van meer dan twintig telefoonlijnen van Associated Press (AP). Een specifieke reden werd er niet gegeven, maar vermoedelijk maakt de actie deel uit van een onderzoek naar een perslek van vorig jaar over een verijdelde terreuraanslag.

Op 7 mei 2012 berichtten twee journalisten van AP dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een geplande terreuraanslag in de VS verijdeld had. AP geeft toe dat het met het Witte Huis en de CIA had afgesproken te wachten op een officiële mededeling om het nieuws te brengen, maar wachtte daar uiteindelijk niet op, nadat het van anonieme overheidsbronnen had vernomen dat de aanslag met succes was afgewend.

‘Lek onderzoeken’

De Amerikaanse overheid treedt al enkele jaren strenger op tegen perslekken. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie liet in een persbericht weten dat bij dergelijke acties “altijd voorzichtig de afweging wordt gemaakt tussen de vrije stroom van informatie en een rechtvaardige toepassing van de strafwetgeving”.

Ook Matthew Miller, een voormalige woordvoerder voor de federale procureur-generaal Eric Holder, verdedigt de actie. “Geheime informatie lekken is een strafbaar feit, en doorgaans zijn er dergelijke situaties twee mensen die weten wie dat feit gepleegd hebben. Dat is hoe lekken worden onderzocht.”

‘Inbreuk op persvrijheid’

AP reageert verontwaardigd op de inbeslagname. “Er kan geen enkele mogelijke rechtvaardiging zijn voor een dergelijke verzameling van journalistieke communicatiegegevens”, schrijft ceo Gary Pruitt in een open brief aan procureur-generaal Holder. “We beschouwen deze actie als een ernstige inbreuk op ons grondwettelijk recht om nieuws te verzamelen en verslaan.”

Ook in de rest van de journalistieke wereld regende het afkeurende reacties, gaande van “een poging om de media te intimideren” tot “schokkend en verontrustend”. Volgens CNN-presentator John King, die zelf 12 jaar voor AP werkte, overschrijdt de overheid een grens. “Dit is een ijzingwekkend signaal en AP is terecht verontwaardigd”, verklaarde hij op CNN. (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content