'Amerikaanse heksenjacht moet stoppen' (Assange)

19/08/12 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:48

WikiLeaks-stichter Julian Assange heeft vanaf het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen zijn sympathisanten toegesproken.

'Amerikaanse heksenjacht moet stoppen' (Assange)

© AFP

WikiLeaks-stichter Julian Assange heeft vanaf het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen zijn sympathisanten toegesproken.

Hij bedankte president Rafael Correa voor het verlenen van politiek asiel en haalde uit naar de Verenigde Staten, dat de "heksenjacht" tegen zijn klokkenluiderssite in het bijzonder en tegen klokkenluiders in het algemeen moet stopzetten. Een van de campagnebeloftes van VS-president Barack Obama was het beschermen van klokkenluiders.

Assange verwees ook naar het specifieke geval van Bradley Manning, de VS-soldaat die van hoogverraad wordt beschuldigd omdat hij geheime documenten aan WikiLeaks zou hebben gelekt. Manning is een held en moet vrijgelaten worden, zei Assange, door critici bestempeld als een "agent provocateur". Manning zit al meer dan 800 dagen - naar verluidt onder betreurenswaardige omstandigheden - vast en wacht nog steeds op het begin van zijn militaire proces.

Juridische stappen

De advocaat van Julian Assange heeft kort voor diens verschijning op het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen aangekondigd dat een verdere juridische stap gepland is. Details gaf hij echter niet. Advocaat Baltasar Garzon zei aan journalisten dat zijn cliënt de moed niet liet zakken. "Assange heeft zijn advocaten opdracht gegeven een juridische stap te zetten om de rechten te vrijwaren van WikiLeaks, van Julian zelf en van alle mensen tegen wie een onderzoek loopt", aldus de bekende Spaanse (ex-)rechter.

Assange zou op verdenking van seksuele delicten aan Zweden uitgeleverd worden, maar kreeg politiek asiel van Ecuador. Hij vreest dat hij aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd. Wikileaks maakte talrijke vertrouwelijke documenten openbaar en bracht daarmee onder meer de Amerikaanse regering in verlegenheid. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners