Amerikaanse grondgebied beschermen is topprioriteit voor VS-president Trump

© AFP

De Amerikaanse president Donald Trump zal maandag om 20.00 uur Belgische tijd zijn nationale veiligheidsstrategie NSS uit de doeken doen. Zijn ‘America First’-doctrine voert daarin de boventoon. Grensbeveiliging en economische sterkte zijn daarbij doelen, aldus een hooggeplaatste bron in het Witte Huis.

De nationale veiligheidsstrategie van de Amerikaanse President Donald Trump legt een ‘nooit geziene’ focus op beveiliging van het grondgebied en de grens, in vergelijking met vorige regeringen, aldus de bron die op anonimiteit stond. Dit impliceert onder meer het land beveiligen tegen bedreigingen als terrorisme, drugshandel en raketten.

Het vorige week door de regering goedgekeurde document spreekt van ‘revisionistische machten’ zoals Rusland en China die de wereldwijde status quo willen veranderen, schurkenstaten die terrorisme steunen of massavernietigingswapens nastreven en gevaarlijke transnationale organisaties die betrokken zijn in terrorisme of drugshandel.

Op de economisch agenda staan belastingverlaging, deregulering, en het afzeggen of heronderhandelen van handelsakkoorden. Economische competitiviteit is immers een aangelegenheid van nationale veiligheid. ‘Het beste wapen waarover wij beschikken is de kracht van ons bbp’, zei een functionaris, minister van Defensie Jim Mattis aanhalend.

Onder Trump’s Democratische voorganger Barack Obama was strijd tegen klimaatverandering een zaak van nationale veiligheid, voor Trump niet. Maar ondanks ‘America First’ zoekt Washington samenwerking met zijn bondgenoten, aldus een andere anonieme bron. ”America First’ betekent niet Amerika alleen’.

Partner Content