Amerikaanse en Russische militairen 'maken afspraken over Syrië'

02/10/15 om 03:12 - Bijgewerkt om 03:11

De VS en Rusland hebben militaire afspraken gemaakt over de luchtaanvallen in Syrië. De twee landen willen op die manier voorkomen dat er zich incidenten voordoen tussen de verschillende luchtmachten die in de regio actief zijn.

Amerikaanse en Russische militairen 'maken afspraken over Syrië'

Beeld dat het Russisch ministerie van Defensie vrijgaf van een luchtaanval © EPA

Het overleg tussen Moskou en Washington duurde ongeveer een uur. Het ging om een "vriendelijk en professioneel" gesprek, verklaarde Peter Cook, woordvoerder van het Pentagon. "Dat betekent niet dat we aanvaarden wat Rusland gedaan heeft", benadrukte hij wel. "Het doel is een soort van ongeval in de lucht te vermijden."

Over de inhoud van het gesprek werd weinig gedetailleerde informatie gelost. Volgens Het Witte Huis draaide het gesprek rond het respecteren van de internationale regels. Er werd ook overeengekomen om gebruik te maken van de "gebruikelijke communicatiekanalen".

Een uitwisseling van informatie van de inlichtingendiensten is niet voorzien. Rusland voert sinds woensdag op vraag van het Syrische regime luchtaanvallen uit in Syrië. Daarbij worden volgens Moskou enkel IS-stellingen geviseerd, al wordt dat door het westen openlijk in twijfel getrokken en door de Syrische oppositie met klem ontkend.

De VS voeren al ruim een jaar een coalitie aan die luchtaanvallen in Syrië uitvoert.

(Belga/RR)

Onze partners