Amerikaanse dominee ziet af van koranverbranding

09/09/10 om 19:18 - Bijgewerkt om 19:18

President Barack Obama zei donderdag dat de verbranding een wervingscampagne voor Al-Qaida zou geweest zijn.

De Amerikaanse dominee Terry Jones ziet dan toch af van zijn plan om korans te verbranden. Dat heeft hij donderdag aangekondigd.

Jones wilde met zijn voornemen protesteren tegen het moslimextremisme. Hij had zijn actie gepland op 11 september, de negende verjaardag van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. Maar tegen zijn plan rees wereldwijd protest.

De Amerikaanse president Barack Obama mengde zich donderdag zelf in de discussie en zei dat het verbranden van korans zou werken als een rekruteringscampagne voor Al-Qaida.

Ground Zero

In een interview met de zender ABC zei de president dat de boekverbranding kon leiden tot gewelddadige reacties in de islamitische wereld. Volgens hem zou een dergelijke stunt de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan in gevaar brengen.

'Dit staat zo ver van onze Amerikaanse normen en waarden. Ik hoop dat de predikant beseft dat ons land juist is gebouwd op vrijheid van godsdienst', aldus Obama.

Uiteindelijk zag Jones van zijn plan af, naar eigen zeggen omdat de imam die achter de plannen staat om een moskee op Ground Zero te bouwen ermee zou ingestemd hebben het islamitisch gebedshuis op een andere plaats te bouwen. Maar dat werd ontkend door de imam.

Lees meer over:

Onze partners