Amerikaanse Democraten slaan in vooruitzicht van verkiezingen 2018 links-populistische toon aan

De Democratische kopstukken Nancy Pelosi (links) en Chuck Schumer. © REUTERS

Met een pleidooi voor hogere lonen, een infrastructuurprogramma en de belofte machtige bedrijfsmonopolies aan te pakken hopen de Amerikaanse Democraten de verkiezingen van 2018 te winnen.

Zes maanden na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump kwamen de Amerikaanse Democraten op maandag naar buiten met een links-progressief klinkend programma waarmee ze de tussentijdse verkiezingen van 2018 hopen te winnen. Daarbij staan alle 435 zitjes in het Huis van Afgevaardigden op het spel, en 33 van de 100 Senaatszitjes. Beide kamers zijn momenteel in handen van een Republikeinse meerderheid.

De Democraten zoeken aansluiting bij voorstedelijke en landelijke kiezers, waar Trump heeft gescoord.

Onder andere de Democratische minderheidsfractieleiders in respectievelijk het Huis en de Senaat Nancy Pelosi en Chuck Schumer stelden het pogramma voor in de staat Virginia, op 50 kilometer van hoofdstad Washington, in een kiesdistrict dat de Democraten graag van de Republikeinen terug willen winnen. Met die locatie hopen ze aansluiting te vinden bij voorstedelijke en landelijke kiezers, van wie velen overtuigd zijn door het populisme van Trump.

Onder de noemer ‘A Better Deal’ hopen de Democraten te scoren met een aantal Democratische beleidsklassiekers, herverpakt in een populistisch kleedje.

‘Tien miljoen jobs’

Ten eerste beloven de Democraten jobs, maar liefst tien miljoen ervan. Dat hopen ze te realiseren met een mix van fiscale voordelen voor werkgevers en een omvangrijk nationaal infrastructuurplan. Ook presidentskandidate Hillary Clinton wilde 275 miljard dollar vrijmaken voor grootschalige infrastructuurwerken en opleidingsprogramma’s.

Ten tweede willen de Democraten iets doen aan de vaak astronomische prijs van medicijnen in de VS. Het land is zowat het enige ter wereld dat zich daar niet mee moeit. De voorbije jaren is er regelmatig ophef ontstaan nadat farmaceutische bedrijven de prijs van een of ander medicijn exponentieel verhoogden.

‘We stellen vast dat hefboomfondsen en speculerende Wall-Streetfirma’s een aandeel in farmabedrijven verwerven en dan grote prijsverhogingen voor levensbelangrijke medicijnen doorvoeren’, aldus de Democraten. ‘Dat willen we krachtdadig aanpakken.’

Ook willen de Democraten verhinderen dat machtige monopolies ontstaan door fusies van grote bedrijven. Recent is de vooraanstaande senator Elizabeth Warren dat probleem beginnen aankaarten. Onder andere de op til staande fusie van de Amerikaanse e-commercigigant Amazon met supermarktketen Whole Foods heeft dit debat gevoed.

Twee derde van de Amerikanen vindt dat Democraten de voeling met hen verloren zijn. De partijtop lijkt dat te beseffen.

Meer Bernie dan Hillary

De Democraten klinken met hun economisch plan opeens een pak progressiever: meer Bernie Sanders dan Hillary Clinton. Volgens een peiling van de krant de Washington Post en nieuwszender ABC uit april vindt twee derde van de Amerikanen dat Democraten de voeling met doorsnee Amerikanen verloren zijn.

Dat is allicht doorgedrongen tot Democratische partijstrategen: daarom verbaast het allicht niet dat de fractieleider van de Democratische minderheid in de Senaat Chuck Schumer een redelijk populistische toon aansnijdt in een opiniestuk in de New Tork Times van maandag:

‘Amerikanen schreeuwen om gedurfde verandering in politiek en economie. Ze voelen, terecht, dat beiden tegen hun belangen werken, en zoveel hebben ze ook duidelijk gemaakt tijdens de voorbije verkiezingen. Amerikaanse gezinnen verdienen een betere deal zodat het land opnieuw voor iedereen werkt, en niet enkel voor de elites en speciale belangen.’

De Democraten is het tot dusver nog niet gelukt om politiek gewin te halen uit de chaos in het Witte Huis. De voorstelling van hun economisch programma maandagnamiddag kon ook op weinig mediabelangstelling rekenen. De grote nieuwszenders berichten momenteel bijna uitsluitend over de Rusland-affaire.

Partner Content