Amerikaanse bronnen bevestigen Israëlische luchtaanval op Syrië

31/01/13 om 10:12 - Bijgewerkt om 10:12

Verschillende Amerikaanse en Israëlische bronnen bevestigen de luchtaanval die de joodse staat pleegde in Syrië. Mogelijk gaat het om twee aanvallen op twee verschillende doelwitten. Syrië zelf spreekt van één aanval.

Amerikaanse bronnen bevestigen Israëlische luchtaanval op Syrië

© Reuters

Verschillende Amerikaanse bronnen bevestigen de Israëlische luchtaanval op Syrisch grondgebied. Onder meer de gezaghebbende kwaliteitskranten New York Times en Wall Street Journal citeren anonieme maar hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaren die menen dat Israëlische inlichtingendiensten voor de aanval Washington hadden verwittigd.

Volgens de New York Times hebben de gevechtsvliegtuigen in de buitenwijken van Damascus een konvooi aangevallen dat ultramodern afweergeschut vervoerde, waarschijnlijk voor de radicale Libanese militie Hezbollah. The Wall Street Journal stelt dat het om Russische SA-17-raketten gaat.

Vuur aan de lont
De Koeweitse krant al-Watan (het vaderland, red.) meent dat het regime van Bashar al-Assad al meerdere jaren instaat voor het transport van geavanceerde wapens richting buurland Libanon voor de sjiitische militie Hezbollah. Het zou gaan om raketten die scheikundige koppen kunnen meevoeren. Er wordt gevreesd dat al-Assad het vuur aan de lont wil steken in buurland Libanon, waar godsdiensttwisten een alledaagse realiteit zijn, om zo de aandacht af te leiden van de burgeroorlog in zijn land.

Libanon zelf verwees die speculaties naar de prullenmand en ontkende ten stelligste dat er op Syrisch grondgebied nabij de Libanese grens een Libanees konvooi aangevallen werd.

De berichten over het specifieke doel van de luchtaanvallen blijven dus vaag en onduidelijk. Volgens de Syrische staatsmedia, op gezag van het nationale persbureau SANA, ging het om een bombardement op een militair onderzoekscentrum in de regio van de Syrische hoofdstad Damascus.

Officieel blijft de joodse staat zwijgen in alle talen over de raketaanvallen, maar de gezaghebbende krant Ha'aretz bevestigt uit goede bron vernomen te hebben dat er inderdaad sprake is van twee aanvallen. Vorige week had de Israëlische minister voor Regionale Ontwikkeling gezegd dat het land er alles aan zou doen om te verhinderen dat vanuit Syrië ultramoderne en scheikundige wapens in buurland Libanon zouden belanden.

"Grote samenzwering"
Hezbollah, de radicale beweging, verweet Israël deel uit te maken van een "grote samenzwering" tegen Syrië. "De aanval maakt duidelijk dat het de joodse staat erom te doen is Syrië en zijn leger te vernietigen om de as van de weerstand te breken". De 'Partij van God', de Arabische naam van de radicale partij, verwacht van de internationale gemeenschap van de Arabische landen een duidelijke veroordeling van het geweld dat Israël inzet.

In 1967 annexeerde Israël de Golanhoogte tijdens een hevige strijd, het plateau in het noorden van Israël dat de grens tussen beide staten vormt. Hoewel er een staakt-het-vuren is tussen beide landen, leven Israël en Syrië al decennialang op erg gespannen voet. In 1974 werd een resolutie bij de Verenigde Naties opgesteld die een Israëlische aanval op Syrië niet toeliet.

De raketaanvallen zijn de eerste actie sinds een luchtbombardement vanuit Israël op Syrië in 2007. De actie wekt de vrees op dat het conflict in Syrië dat naar schatting elke dag aan 200 mensen het leven kost, zou uitdijen naar andere landen in het Midden-Oosten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet alvast weten erg bezorgd te zijn om de berichten over de aanval. Het land vraagt dan ook dat de afgesproken internationale conventies, die een aanval verbieden, worden nageleefd en, indien de berichten over de aanslag worden bevestigd, Israël op de vingers wordt getikt. Moskou blijft aandringen op een einde aan het geweld in Syrië zonder buitenlandse inmenging.

Officiële reactie van Syrië

Syrië zelf heeft intussen officieel klacht ingediend tegen Israël bij de Verenigde Naties. Volgens het land ging het om een aanval op het militair onderzoekcomplex en lieten twee mensen daarbij het leven. Vijf Syriërs zouden gewond zijn. Van een aanval op wapentransporten voor Hezbollah is er geen sprake, dixit Syrië.


Lees meer over:

Onze partners