Amerikaanse, Britse en Canadese geheime diensten medeplichtig in Israëlisch offensief Gaza

04/08/14 om 12:16 - Bijgewerkt om 12:16

De Amerikaanse, Britse en Canadese geheime diensten zouden rechtstreeks betrokken zijn bij het Israëlische offensief in de Gazastrook. Dat blijkt uit documenten van de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Amerikaanse, Britse en Canadese geheime diensten medeplichtig in Israëlisch offensief Gaza

Palestijnse kinderen schuilen voor Israëlische aanvallen in een VN-school in de Gazastrook. © REUTERS

De Amerikaanse regering en haar bondgenoten zijn rechtstreeks betrokken bij de Israëlische aanvallen in het Midden-Oosten, ook bij de huidige campagne tegen de bevolking van de Gazastrook. Dat schrijft de journalist Glenn Greenwald op het online-nieuwsportaal The Intercept.

Greenwald baseert zich daarvoor op documenten van de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Die documenten van de voormalige NSA-medewerker tonen aan dat het National Security Agency zijn Israëlische tegenhanger SIGINT National Unit (ISNU) al jaren steunt en dat steeds meer. Het gaat daarbij om het controleren en uitzoeken van doelwitten binnen de Palestijnse bevolking.

Andere medeplichtige geheime diensten zijn de Britse GCHQ en de Canadese CSEC.

'De nieuwe documenten van Snowden maken een ding klaar en duidelijk: de Israëlische agressie zou niet mogelijk zijn geweest zonder de constante, uitgebreide steun en bescherming van de Amerikaanse regering', schrijft Greenwald. Bij de aanvallen binnen het Israëlische offensief in Gaza is de VS 'allerminst een neutrale, naar vrede strevende partij'. De NSA noch het GHCQ was bereid tot commentaar. (Belga/WB)

Onze partners