Amerikaanse begrotingscrash steeds dichterbij

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Minder dan 48 uur voor ‘sequestration’, een reeks pijnlijke besparingen, van kracht wordt, hebben Democraten en Republikein in de VS besloten om te onderhandelen. Ze doen dat ná de deadline.

De kans dat de VS een begrotingscrash op de valreep afwendt, is stilaan zo goed als onbestaande. President Barack Obama vergadert pas vrijdag op het Witte Huis met de leiders van de Democratische en de Republikeinse partij.

Dat is ná het ingaan van de zogenaamde sequester’, een pakket van besparingen ter waarde van 85 miljard dollar tegen het einde van dit jaar en 1200 miljard over de volgende tien jaar. Volgens economen kunnen die de VS op het verlies van een miljoen banen te staan komen.

Geen deal ter elfder ure

Bij andere recente begrotingscrises, rond bijvoorbeeld het schuldplafond en de fiscal cliff, kwam er steeds te elfder ure een compromis uit de bus dat het grootste onheil afwendde. Dat lijkt nu niet het geval te zullen zijn.

Obama blijkt ervan uit te gaan dat de kiezer de Republikeinen de schuld zal geven en vice versa. Volgens de peilingen heeft Obama het merendeel van de bevolking aan zijn kant. Hij rekent er dan ook op dat de Republikeinen steeds meer onder druk zullen komen te staan naarmate de besparingen meer pijn beginnen doen.

Tegelijkertijd is de kans niet denkbeeldig dat de kiezers Obama mee de schuld zullen geven omdat hij niet genoeg gedaan heeft om de sequester af te wenden. Als de indruk overweegt dat de president deze crisis heeft laten gebeuren om de andere partij politieke schade te berokkenen, zou dat voor hem allesbehalve een goeie zaak zijn.

De sequester wordt van kracht als er voor vrijdag geen compromis wordt gevonden over de Amerikaanse begroting. Obama wil de staatsfinanciën saneren door een combinatie van besparingen en hogere belastingen. De Republikeinen willen het doen zonder nieuwe belastingen, zuiver op basis van besparingen.

Kwalijke gevolgen

Ondertussen verschijnt in de Amerikaanse media het ene verhaal na het andere over de kwalijke gevolgen van de besparingen. Die zouden een hap van 8 procent nemen uit de militaire uitgaven en 5 procent uit de overige uitgaveposten. De meeste sociale uitkeringen blijven buiten schot.

De Federal Aviation Administration (FAA), die het luchtverkeer in de VS regelt, waarschuwt voor lange vertragingen omdat er door de besparingen onvoldoende luchtverkeerleiders zullen zijn.

Het Amerikaanse leger waarschuwt dat het gereedheidsniveau van de troepen binnen het jaar zou terugvallen tot een ‘onacceptabel niveau’. Het burgerpersoneel zou deeltijds technisch werkloos worden. In de toeleveringsbedrijven van het leger staan duizenden banen op de tocht.

10.000 leraars werkloos

Allerlei diensten, van de nationale natuurparken tot universitaire laboratoria die federale subsidies krijgen, zullen op een lager pitje moeten draaien. Volgens het ministerie van Onderwijs kan de sequester 10.000 leerkrachten hun baan kosten.

Minister van Justitie Eric Holder stelde dat er minder FBI-agenten beschikbaar zouden zijn. De grenspolitie kondigt aan dat ze haar troepensterkte aan de grens met Mexico zal moeten reduceren. Eerder werden al honderden uitgeprocedeerde asielzoekers vrijgelaten uit asielcentra omdat er geen geld meer dreigt te zijn om ze op te vangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content